Skip to main content

Nog niet zo lang geleden introduceerde Google een nieuw advertentietype in haar advertentieplatform Google Ads. Deze veelbelovende campagnevorm combineert het beste van al je advertentiecampagnes en bestaat uit verschillende contentsoorten. Een van je paradepaardjes in deze campagne is, je raadt het al, een spetterende video-advertentie. Dat een video het verschil kan maken in een online marketingstrategie wisten we al. Hoe het direct bij kan dragen aan een sterke Performance Max campagne lees je hier.

Wat is Performance Max?

De online marketeers onder ons zullen de term “Performance Max” (ook wel “maximale prestaties” in het Nederlands) de afgelopen tijd vast wel in een nieuwsbrief of artikel langs hebben zien komen. Deze advertentievorm wordt gezien en gepresenteerd als dé toekomst van online adverteren en combineert iedere bestaande campagnevorm die Google kent tot een monstercampagne. Dit betekent dat je in deze campagne dus Zoekmachine advertenties, Shopping advertenties, Display advertenties, Discover advertenties én Youtube advertenties samen laat werken aan het behalen van één doel. Voorheen moest je hier vijf verschillende campagnes voor inrichten, tegenwoordig kan dit dus een stuk eenvoudiger.

Waar je in andere campagne vormen zelf de regie had over zaken als maximale klikprijzen, plaatsen waar je advertentie vertoond worden, etc…, heb je dit bij Performance Max niet. Google heeft (vrijwel) alle touwtjes in handen en zorgt ervoor dat de juiste content op het juiste moment aan de juiste persoon getoond wordt. Je moet Google er dus op vertrouwen dat het de campagne tot een succes omtovert. De eerste resultaten die we vanuit de marketingwereld meekrijgen zijn echter veelbelovend.

Adverteren met een knallende video

Het uploaden van een video is verplicht bij Performance Max en Google zou Google niet zijn als ze geen alternatief boden aan de adverteerders die niet beschikken over de juiste soft- of hardware om zelf een video in elkaar te zetten. Op basis van de foto’s/afbeeldingen die je invoert, maakt Google daarom een slideshow-achtige video waarin jouw USP’s en sfeerbeelden langskomen. Zoals dit voorbeeld echter laat zien, zal een basic filmpje dat buiten jouw huisstijl valt niet direct ervoor zorgen dat het aantal conversies in jouw campagnes oploopt. Wat hier wel voor zorgt is een maatwerk video die aansluit op jouw merkbeleving.

Een dergelijke video kun je zelf redelijk eenvoudig samenstellen in een programma als Canva, maar als je écht uit wilt pakken en consumenten écht wilt overtuigen van jouw product, dienst of merk laat je een video maken door een specialist. Een videoproducent weet precies welke knoppen aangedraaid moeten worden om een video om te toveren tot een commercieel succes. Met een op maat gemaakt draaiboek, uitdagende B-roll en een haarscherpe beeldkwaliteit voorzie je de kijker van alle handvatten die hij of zij moet vastgrijpen om meegesleurd te worden in het verhaal en de kracht van jouw merk.

Video soorten waarmee je kunt adverteren

In een video-advertentie kun je in principe alles laten zien wat je maar wilt. Wel is het belangrijk dat de boodschap en de beelden die in de video terugkomen ook direct te linken zijn met, óf te maken hebben met het onderwerp van de advertentie. Omdat er ontzettend veel soorten video’s zijn, kan het soms moeilijk zijn om te kiezen voor één van de vele opties. Om de keuze wat eenvoudiger te maken, vind je in het onderstaande overzicht de meest voorkomende videovormen waarmee je kunt adverteren:

Animatie

Hanteren jullie een huisstijl waar geanimeerde elementen in terugkomen? Of zoeken jullie naar een manier om een boodschap op een duidelijke en uitnodigende manier te delen? Dan is een animatie hét type video dat werkt voor jouw merk! In een korte animatie laat je aan de hand van tekst en getekende elementen zien wie jullie zijn, wat jullie sterke punten zijn en waarom een potentiële klant voor jullie moet kiezen.

Bedrijfsvideo

Wanneer het doel van jouw Performance Max campagne is om meer mensen bekend te maken met jouw bedrijf, is een bedrijfsvideo een goede optie. In een bedrijfsvideo maak je op een leuke manier duidelijk wie jullie zijn als bedrijf en wat jullie onderscheid van concurrenten. Door in deze video een medewerker aan het woord te laten wek je vertrouwen en koppel je een gezicht aan jullie merknaam. Dit zorgt ook buiten de digitale wereld voor herkenbaarheid.

Tutorial of productvideo

Performance Max loont zich zeer goed voor e-commerce. Wil je potentiële klanten daarom in de campagne voorzien van diepgaande productinfo? Dan is een tutorial of productvideo de way-to-go. In een tutorial en productvideo leg je het gebruik van een product uit, of laat je zien hoe een bepaalde dienst er aan toegaat. Met name klanten die al wat verder in het aankoopproces zitten kun je op deze manier extra overtuigen om te kiezen voor jouw product of dienst.

Aftermovie

Ga je Performance Max inzetten voor het promoten van een evenement? Kies dan voor een korte aftermovie van een vorige editie! In een aftermovie laat je binnen enkele tientallen seconden zien hoe sfeervol de vorige editie(s) van jouw festival, beurs of ander evenement waren. Ook kun je er informatie aan toevoegen die betrekking heeft op de volgende editie. Denk aan bijvoorbeeld de line-up, datum, locatie of entreeprijs.

Wervingsvideo

Hoewel je bij adverteren misschien vooral denkt aan het stimuleren van de verkoop van jouw product of dienst, zetten bedrijven advertenties in een krappe arbeidsmarkt ook regelmatig in voor het werven van nieuw personeel. Wil je zoveel mogelijk leads verzamelen met jouw advertentie en besluit je daarom om een Performance Max campagne in te zetten? Kies dan voor een wervingsvideo. In een wervingsvideo overtuig je de kijker waarom hij of zij bij jouw onderneming moet solliciteren. Door hier een leuke, uitnodigende video van te maken stijg je al snel boven de overige aanbieders uit.

Testimonial

Er zijn productcategorieën waar potentiële kopers zich bijzonder veel verdiepen in reviews of klantervaringen. Bij dure producten of producten die op veel plekken te vinden zijn is het bijvoorbeeld éxtra belangrijk om consumenten te overtuigen van jouw meerwaarde. Wanneer hetzelfde product voor dezelfde prijs bij vijf verschillende aanbieders te krijgen is, zul je potentiële klanten immers iets extra’s moeten bieden wil je er voor zorgen dat ze voor jou kiezen. In een testimonial laat je bestaande klanten of partners aan het woord. In feite gaat het er in de video om dat ze je de hemel in prijzen. Gelukkig mag dat zo nu en dan wel, toch? ; )

Tips voor het maken van een Performance Max video

Ga je zelf aan de slag met het maken van een video voor jouw Performance Max campagne? Dan is het belangrijk om enkele zaken goed in de gaten te houden:

  • De lengte van de video: Een pakkende advertentie duurt bij voorkeur niet langer dan 20-30 seconden.
  • De opbouw van de video: zorg ervoor dat de video begint en eindigt met een krachtige call-to-action (CTA). Vaak kunnen kijkers een advertentie al na een paar seconde wegklikken. Door de video niet alleen te eindigen met een CTA, maar deze ook in het begin al te tonen vergroot je de kans dat de boodschap bij de kijker binnenkomt.
  • Gebruik zoveel mogelijk zelf geschoten beeldmateriaal. Het gebruik van stock beeldmateriaal klinkt misschien wel heel aantrekkelijk en makkelijk; ze dragen echter niet positief bij aan jouw merkbeleving.
  • Zorg voor een (bedrijfs-) YouTube account! De video die je in jouw Performance Max campagne wilt tonen, MOET geüpload zijn op YouTube. Tijdens het samenstellen van de campagne voeg je de video toe in de vorm van een YouTube URL. Google haalt de video vervolgens zelf op en regelt de vertoningen.