Tutorial laten maken

Verhoog de tevredenheid van jouw klanten door ze een duidelijke uitleg over jouw product te geven.

Een tutorial kan ervoor zorgen dat klanten zo tevreden zijn over de service die jij biedt dat ze vaste klanten worden, misschien zelfs wel ambassadeurs van jouw merk. Een tutorial is een filmpje waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je iets moet doen. Letterlijk vertaald is het een instructiefilmpje. Het is een visuele handleiding die vaak de geschreven uitleg ondersteunt. Het grote voordeel van een tutorial filmpje is dat je kunt laten zien hoe jij de handelingen uitvoert. Dit maakt het voor de kijker een stuk makkelijker. Ze hoeven jou enkel na te doen. Deze tutorials kun je gebruiken om klanten uitleg over jouw product te geven, maar je kunt ze ook inzetten om je werknemers of partners instrueren. Het duidelijk overbrengen van de informatie is het belangrijkst, maar het is ook zeker belangrijk om een mooie en professionele tutorial te gebruiken.

Ieder verhaal is uniek en is het waard om verteld te worden. Wij hebben alles onder één dak om jouw tutorial tot een groot succes te maken. Van concept tot planning en van eindresultaat tot verspreiding. Wij zijn dé specialist voor jouw tutorial.

Welke soorten tutorials zijn er?

Er bestaan veel verschillende soorten tutorial video’s. Een paar voorbeelden zijn:

 • Een tutorial waarin een persoon gefilmd wordt. Denk hierbij aan een instructiefilmpje over het in elkaar zetten van een product.
 • Een tutorial waarin een beeldscherm gefilmd wordt. Deze worden voornamelijk gebruikt wanneer je iemand wil uitleggen hoe jouw software werkt of voor het inwerken van medewerkers.
 • Een tutorial die een combinatie van een persoon en een beeldscherm laat zien. 
 • Geïllustreerde tutorial of animatie tutorial. Deze tutorial bestaat uit een serie snel opeenvolgende getekende beelden die samen de illusie geven van een bewegend beeld.

Wij begrijpen het natuurlijk als je niet zo goed weet welke tutorial bij jou past en welke mogelijkheden er zijn. Geen zorgen, onze professionals staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van een goede keuze die bij jou bedrijfsuitingen aansluit. Laten we eens vrijblijvend kennismaken en samen sparren.

Voorbeeld van een tutorial

Je wilt natuurlijk wel zien of wij ook echt goede kennis in huis hebben. Dat snappen we zeker. Hieronder kun je een tutorial bekijken die wij gemaakt hebben. Lijkt het je wat?

Plan van aanpak tutorial maken 

Om je een goed beeld te geven hoe het proces van begin tot eind bij Sunny Side Up eruit ziet hebben wij een stappenplan gemaakt.

Stap 1: Concept & planning van de tutorial

Allereerst hebben we natuurlijk een kennismakingsgesprek waarbij jij Sunny Side Up en de mensen achter het bedrijf leert kennen en waarbij wij jouw organisatie leren kennen. Aan de hand van dit gesprek maken wij een eerste concept en een passende all-in-one prijs zonder verborgen kosten. Ook maken we een planning zodat je precies ziet wie, wat en wanneer welke werkzaamheden doen uitvoeren. Zo komen we samen tot het beste eindresultaat. Teamwork makes the dream work!

Stap 2: Script van de tutorial

In deze fase gaan we nadenken over de boodschap die jij wil overbrengen. Welke boodschap wil je vertellen en hoe ga je deze vertellen? Hoe je een boodschap gaat vertellen en waar je deze boodschap gaat vertellen hangt af van jouw doelgroep. Een doelgroep zijn mensen die op basis van bepaalde kenmerken op elkaar lijken. Vaak kun je hen op dezelfde manier bereiken en overtuigen. Zo kun je bijvoorbeeld een doelgroep maken op basis van leeftijd. Als je een 18-jarige wil overtuigen spreek je hem waarschijnlijk anders aan en via een ander kanaal dan een 70-jarige. Een klant is ook een totaal andere doelgroep dan een werknemer. Op basis van de informatie over de boodschap en de doelgroep schrijven wij een script.

Stap 3: Filmen van de tutorial

Nu het concept is besproken en het script geschreven, is het tijd om de tutorial te gaan filmen. Onze video expert heeft waarschijnlijk een halve tot een hele dag nodig om de perfecte beelden voor jouw tutorial te schieten. Dit is afhankelijk van de lengte en het doel van de tutorial. Word jij vandaag gefilmd en ben je een beetje zenuwachtig? Geen zorgen, bijna iedereen voelt spanning als ze voor de camera moeten. Vaak verdwijnt deze spanning vanzelf na een aantal rondes. Het hoeft ook niet in één keer goed te gaan.

Stap 4: Monteren van de tutorial

Tijdens deze fase worden de beste beelden gekozen, samengevoegd en bewerkt tot er uiteindelijk een mooie video tutorial overblijft. Tijdens de opnames zijn er veel scènes meermaals geschoten. In deze fase kiezen we de beelden die het beste bij de tutorial passen. Deze beelden worden dan in de juiste volgorde achter elkaar gezet. Je wilt graag dezelfde uitstraling gedurende de volledige tutorial. Daarom worden de beelden en geluiden bewerkt. Ook wordt er gezorgd dat er mooie overgangen tussen de beelden komen. De beelden kunnen voor verduidelijking of als verhulling voor fouten versneld of vertraagd worden. Uiteindelijk zal er een color-grading worden uitgevoerd. Hierdoor zullen de beelden in kleur overeenkomen met elkaar en met de stijl van jouw bedrijf. Ben jij klaar voor een schitterend eindresultaat?

Stap 5: Online zetten van de tutorial

Nu jouw tutorial helemaal klaar is kan deze online geplaatst worden. Op welke kanalen jouw tutorial geplaatst wordt is afhankelijk van de soort tutorial en jouw doelgroep. Wij hebben alle kennis in huis om jou een onderbouwd en ervaren advies te geven.

Doorlooptijd van een tutorial?

Vaak krijgen wij de vraag hoe snel we een tutorial kunnen opleveren. Dit hangt af van een aantal zaken:

 • Lengte van de tutorial
 • Complexiteit van de tutorial
 • Snelheid van communicatie

Bij een gemiddelde tutorial duurt het hele proces een aantal weken. Hoe sneller we echter kunnen schakelen, hoe sneller wij de tutorial natuurlijk kunnen opleveren.

Voordelen van een tutorial laten maken

 • Nu er steeds vaker online gekocht wordt hebben klanten minder mogelijkheid om vragen te stellen. Ze zien namelijk niemand tijdens het aankoopproces. Maak het je klanten daarom makkelijk en geef hen alle mogelijke informatie op een zo duidelijk mogelijk manier. Een tutorial is daar het perfecte middel voor.
 • Door beeld en geluid te combineren zal jouw boodschap een stuk duidelijker worden. Leg iemand maar eens uit op welke knop in jouw software ze moeten klikken. Dat kost jou heel veel geschreven woorden, en de kijker vervolgens nog heel veel moeite. Laat je jouw beeldscherm zien is het natuurlijk stukken duidelijker. Hetzelfde geld voor het in elkaar zetten van bijvoorbeeld een fiets, of het gebruik van een koffieapparaat. 
 • Het is een service die jij biedt. Door de verduidelijking zullen klanten een fijner gevoel bij jou bedrijf krijgen en daardoor sneller bij jou terugkomen als klant. Ze zouden via mond-tot-mondreclame zelfs nieuwe klanten voor jou kunnen werven.

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. ~ Pippi Langkous

Wat kost het laten maken van een tutorial?

Wij snappen heel goed dat je met deze vraag zit, maar het is een ontzettend moeilijke vraag om nu direct te beantwoorden. Na ons kennismakingsgesprek kunnen we hier een duidelijk antwoord op geven omdat we dan verschillende wensen en behoeften in kaart hebben kunnen brengen.

De kosten zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid arbeidsuren die in een tutorial gaan zitten. Dit is vervolgens afhankelijk van de complexiteit en de lengte van de tutorial.

Sunny Side Up: het bureau voor jouw nieuwste tutorial

Wij zijn niet zomaar een tutorial video bedrijf. Nee wij zijn Sunny Side Up. Wij maken kick-ass content die werkt. Wij gaan verder dan een standaard video. Wij zijn creatievelingen die elk verhaal boeiend vinden en met de grootst mogelijke overtuigingskracht aan de buitenwereld willen vertellen. Wij gaan net dat stapje verder, want wij houden van ons werk. Iedere dag bezig zijn met de nieuwste technieken en de leukste klanten. Daar krijgen wij energie van. En dat is niet alles. Wij zijn een dochteronderneming van Pure Minds. Met het verspreiden van je nieuwste tutorial hebben wij dan ook geen moeite. Alles omtrent content en online marketing onder één dak. Hoe makkelijk wil je het hebben?

 • Wij zijn proactief en denken mee
 • Gratis advies en kennismakingsgesprek
 • Een vaste prijs zonder verrassingen
 • Alles onder één dak
 • Voor ieder budget de beste kwaliteit in beeld en geluid

Hebben we je aandacht?

Laten we samen kijken hoe we een onvergetelijke indruk kunnen maken op jouw klanten. Daag ons uit:

Veelgestelde vragen

Wat is een tutorial?

Een tutorial is een instructievideo waarin je stap voor stap uitleg geeft. Je kunt ze gebruiken om jouw klanten duidelijk uit te leggen hoe ze jouw product in elkaar kunnen zetten of kunnen gebruiken. Ze zijn ook heel handig om een nieuwe werknemer in te werken binnen jouw systemen. De combinatie van beeld en geluid zorgt voor een duidelijk verhaal.

Welke soorten tutorials zijn er?

Er zijn verschillende soorten tutorials. Denk aan:

 • Tutorials waarbij je een persoon filmt
 • Tutorials waarbij je een beeldscherm filmt
 • Tutorials waarin een combinatie van persoon en beeld voorkomt
 • Geïllustreerde tutorials
 • Feitelijke tutorials

Wil je weten welke tutorial bij jouw organisatie past? Neem vrijblijvend contact op.

Waarom een tutorial?

Steeds meer producten worden online gekocht. Bij een online aankoop heb je niet de mogelijkheid om vragen te stellen zoals in een fysieke winkel. Zorg er daarom voor dat jouw klanten alle informatie duidelijk en makkelijk kunnen vinden. Informatie over het monteren van jouw product of over het gebruik van jouw product. Dit is een extra service die je hen biedt, iets wat jou kan onderscheiden van je concurrenten. Je neemt bij je klanten waarschijnlijk een frustratie van uitzoekwerk en fouten weg. Dit zorgt ervoor dat klanten een hogere tevredenheid van hun aankoop over houden. De kans dat ze bij jou terugkomen voor een vervolg aankoop groeit en het kan zelfs zijn dat zij door mond-tot-mond reclame nieuwe klanten voor je werven.

Wat kost een tutorial maken?

De kosten van het maken van een tutorial lopen sterk uiteen. Dit hangt af van de complexiteit en lengte van de tutorial. Wil je een kostenplaatje weten? Neem vrijblijvend contact met ons op en laten we kennismaken. Daarna sturen wij jou een vrijblijvende prijsopgave zonder verborgen kosten. Ook presenteren we een concept zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Wat is de gemiddelde doorlooptijd van een tutorial?

Dit hangt af van een aantal zaken:

 • Lengte van de tutorial
 • Complexiteit van de tutorial
 • Snelheid van communicatie

Bij een gemiddelde tutorial duurt het hele proces een aantal weken. Hoe sneller er wordt geschakeld, des te sneller de tutorial kan worden opgeleverd.

Waarom kiezen voor Sunny Side Up?

Sunny Side Up weet wat werkt. Via ons online marketing bureau Pure Minds hebben we geleerd dat goede content dé factor is die voor online succes zorgt. Sinds 2012 helpen we onze klanten al met het opzetten van online campagnes die perfect aansluiten bij hun doelgroep en het gekozen medium. Wij zorgen voor de perfecte combinatie van beeld en geluid.