Skip to main content

AI, je hoort de term overal langskomen en de vele tools die eruit voortvloeien zijn al in vrijwel iedere branche binnengedrongen. Ook in de wereld van videomarketing wordt er al volop gebruikgemaakt van AI; van het produceren van scripts tot zelfs het genereren van complete video’s.

Zoals het er nu uitziet is AI ‘here to stay’. De technologie heeft natuurlijk zijn vele voors en tegens, maar onder de streep kun je door AI goed te gebruiken een flinke efficiëntieslag slaan in vrijwel ieder productieproces, ook in het produceren van video’s. Heb jij al met AI geëxperimenteerd of wil je AI meer gaan inzetten voor videoproducties? In deze blog lees je alles over de rol van AI in videomarketing!

 

Hoe kun je AI inzetten voor videomarketing?

Als videomaker en video marketeer kun je AI op diverse manieren inzetten. Om de mogelijkheden zo overzichtelijk mogelijk te maken, hebben we de toepassingen ingedeeld op basis van de stappen van een video productieproces.

 

Pre Productie

 

 • Brainstormen

Wanneer je van plan bent om een video te maken, heb je waarschijnlijk al een bepaald idee over het gewenste eindresultaat. Indien het idee al zo concreet is dat je het idee alleen nog maar over hoeft te brengen op papier, heb je waarschijnlijk geen extra hulp meer nodig. Weet je echter alleen wat het doel van je video is, maar heb je nog geen concreet idee over de exacte invulling? Dan kun je AI gebruiken om over de invulling en het plot te brainstormen.

 • Scripts opstellen

Het opstellen van een script is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de pre-productie. Het script zorgt ervoor dat de neuzen van iedereen die aan een productie meewerkt dezelfde kant op staan en biedt handvatten tijdens het produceren. Een script beschrijft vaak het verloop van de video en indien er gesproken wordt in de video komt deze tekst (of in een geval van een interview: de vragen) hier ook in terug. Ben je zelf een creatief schrijver? Dan komt het schrijven van een script helemaal goed en kun je AI hoogstens een spellingcheck laten uitvoeren. Is schrijven net niet jouw ding? Laat AI dan een concept script schrijven en voer zelf de eindredactie uit

 • Storyboard

Vind je het fijn om tijdens het filmen van een video terug te kunnen vallen op voorbeelden van key-shots? Dan werk je waarschijnlijk met een storyboard. Niet iedere videograaf is echter een tekentalent, waardoor het opstellen van een duidelijk storyboard een flinke klus kan worden. Gelukkig voor onze digital-only creators zijn er diverse AI tools die je helpen met het maken van een pakkend storyboard.

 

Productie

 

 • Video’s genereren

Hoewel het ons sterk lijkt dat je een video volledig door AI wil laten genereren, kun je AI ook gebruiken om (delen van) video’s te maken. Er zijn diverse tools te vinden die op basis van een prompt of een voorbeeld een video creëeren die je kunt gebruiken als contentstuk. Hoewel we niet willen aanraden om een video volledig door AI te laten maken, kan AI zeker helpen in het genereren van b-roll of andere korte opvul-frames.

 

Post Productie

 

 • Muziek

Iedere videomaker kent de struggle: het vinden van muziek die idealiter royalty free is en daarnaast ook nog eens past bij de beelden die je geschoten hebt. Met AI begint deze zoektocht steeds meer verleden tijd te worden. Je kunt nu namelijk heel makkelijk muziek laten genereren die past bij de boodschap en stemming van de video die je aan het monteren bent. Muziek met tekst zouden we nog niet aanraden, maar voor een achtergrondmuziekje kunnen deze AI tools heel handig zijn.

 • Voice over

Ben je een bedrijfsvideo of infomercial aan het monteren en kun je maar geen (betaalbare) voice over vinden die uitleg geeft bij de beelden of iets over het bedrijf vertelt? Dankzij AI was het nog nooit zo eenvoudig om een passende voice over aan een video toe te voegen. Er zijn werkelijk talloze tools die voice overs kunnen genereren in vrijwel alle talen en in diverse soorten stemmen. De kwaliteitsverschillen in de diverse tools zijn wel groot, dus kies er altijd een die qua intonatie bij jouw ideaalbeeld past.

 • Afbeeldingen

Iedere video heeft een goede thumbnail nodig. Ben je vergeten om tijdens de videoshoot ook foto’s te maken en is de kwaliteit van een los frame niet goed genoeg om hem als thumbnail te gebruiken? Ook dan kun je AI om hulp vragen. Hoe gek je het hier kunt maken, hangt helemaal af van wat je precies wil. Wil je een hele nieuwe, out of the box thumbnail? Dan kun je AI vragen om zelf iets te genereren. Wil je het liefst toch een screenshot van een frame gebruiken, dan kun je AI ook vragen om het beeld op te poetsen.

 • Ondertiteling

Het kost veel tijd en zal voor geen enkele videomaker een taak zijn waar hij naar uitkijkt: het toevoegen van ondertiteling aan een video. Gelukkig neemt AI dit klusje bij je uit handen en is het vaak een kwestie van minuten voordat de hele video voorzien is van ondertiteling.

 

Welke tools kun je gebruiken?

De hoeveelheid beschikbare AI tools voor videoproducties is het afgelopen jaar zo hard gegroeid dat je als videomaker voor vrijwel iedere productietaak kunt kiezen uit tientallen opties. Om het voor jou alvast wat makkelijker te maken om de juiste tool te vinden, hebben we een shortlist gemaakt met de tools die volgens ons écht iets toevoegen aan een video:

 • ChatGPT – Brainstormen, scripts.
 • Midjourney – Afbeeldingen, storyboards
 • Dall E – Afbeeldingen
 • Synthesia – Voice over, video
 • Descript – Script
 • Pictory – Script, video, ondertiteling

 

Jij bent de regisseur

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, kun je het maken van een video tegenwoordig al van A tot Z overlaten aan AI. Of het eindresultaat bruikbaar is en voldoet aan al jouw wensen is dan echter de vraag, en daarom is de belangrijkste les van deze blog: ben en blijf zelf de regisseur van de video. Jij hebt de blauwdrukken voor de video in jouw hoofd zitten, kent je bedrijf, evenement of klant en jij weet bovendien wat jouw doelgroep wel of niet wil zien. AI kan voor een heel mooi basis-script zorgen of een mooie b-roll genereren, maar AI kan (nog) niet spelen met de emoties van de kijker en rationele besluiten nemen die een video tot een meesterwerk maken.

Maak je video’s waarin je informatie deelt en laat je het script door AI maken? Let er dan bovendien op dat alles wat in het script staat feitelijk klopt en niet 1-op-1 gejat is van een website of (in het ergste geval) concurrent. 

De menselijke touch is en blijft belangrijk in het maken van video’s. We snappen het: het productieproces deels automatiseren met AI klinkt heel aantrekkelijk en makkelijk en zorgt ervoor dat jij je tijd slimmer kunt indelen. Vergeet echter niet dat AI een video genereert, en dat jij als mens een video creëert. Alleen jij beschikt over de gave om vanuit het niets een idee te bedenken en out of the box te gaan. Jij bent de regisseur.

 

Heb je een leuk idee voor een pakkende video voor jouw bedrijf of evenement, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren ervan? Lees dan meer over onze aanpak en kom eens een kopje koffie drinken om je idee te bespreken.