Skip to main content

In de dynamische wereld van digitale marketing blijft videomarketing een krachtig middel om merken te laten opvallen en de betrokkenheid bij het publiek te vergroten. Veel bedrijven denken hierbij meteen aan YouTube, Instagram en TikTok, maar er is één platform dat nog steeds onderschat wordt als het gaat om videomarketing: Pinterest. Ja echt, Pinterest, het populaire visuele ontdekkingsplatform dat bekend staat om de talloze afbeeldingen en inspirerende ideeën. Maar Pinterest is veel meer dan dat. Het is een veelzijdige digitale ruimte die marketeers en merken talloze mogelijkheden biedt om hun boodschap over te brengen en een diepe verbinding met hun doelgroep op te bouwen. 

In deze blog duiken we dieper in op de kracht van videomarketing op Pinterest en ontdekken we hoe dit platform een waardevolle bijdrage kan leveren voor jouw videomarketing strategie.

 

Wat is Pinterest?

Wat veel bedrijven vergeten (of zelfs niet weten), is dat Pinterest géén social-mediakanaal is. Pinterest is namelijk een online visuele zoekmachine met een grote database aan afbeeldingen en video’s die kunnen dienen ter inspiratie. Na Google en YouTube is Pinterest zelfs de 3e meest gebruikte zoekmachine ter wereld. 

Het grootste verschil tussen Pinterest en social-mediakanalen als Facebook, Instagram en TikTok is dat de focus bij Pinterest niet ligt op interactie en verbinding, maar juist op vindbaarheid en zichtbaarheid. Dit houdt in: vindbaar zijn op de juiste zoekwoorden en zichtbaar zijn met opvallende pins (mogelijk advertenties) tussen de vele afbeeldingen en video’s. Hierdoor hoef je als bedrijf niet continu aanwezig te zijn om resultaat te boeken.


Videomarketing inzetten op Pinterest

Oorspronkelijk was het platform volledig gebaseerd op content in de vorm van afbeeldingen, maar hier kwam eind 2016 verandering in toen Pinterest een nieuwe videofunctie introduceerde, waarmee gebruikers video’s kunnen ontdekken, bekijken en delen. En dit allemaal met slechts een paar klikken. Of het nu gaat om tutorials, productvideo’s, storytelling of educatieve content, Pinterest stelt marketeers in staat om creatief te zijn en hun boodschap op een visueel aantrekkelijke manier over te brengen.

Deze nieuwe videofunctie bleek al snel erg succesvol, wat ertoe geleid heeft dat het vanaf 2017 mogelijk is om gepromote video pins in te zetten. Steeds meer marketeers ontdekken voorzichtig de mogelijkheden van videomarketing op Pinterest. Toch wordt de kracht van Pinterest nog door veel bedrijven onderschat. Zonde, want vooral doordat het platform nog niet overspoeld is met videocontent kun jij je als bedrijf relatief makkelijk onderscheiden van de rest.

 

De voordelen van videocontent op Pinterest

Pinterest is het ideale kanaal voor videocontent om verschillende redenen:

1. Verhoogde betrokkenheid

Video’s hebben vaak een hogere betrokkenheid dan statische afbeeldingen doordat ze de gebruiker langer kunnen vasthouden en meer interactie kunnen genereren. Door videocontent te delen, kun je een diepere betrokkenheid en interesse van je publiek stimuleren.

2. Lange levensduur

Op Instagram en Facebook moeten bedrijven steeds harder vechten voor volgers, bereik en engagement. De eerste paar uur na het posten zijn hierbij van groot belang. Daarna verdwijnt de post al gauw naar de achtergrond en daalt het aantal likes, reacties en de betrokkenheid erg snel. Pins op Pinterest hebben juist een langere levensduur. Ze kunnen maanden of zelfs jaren later nog steeds ontdekt en gedeeld worden. Dit betekent dat je videocontent een langdurig effect kan hebben en een duurzame bron van verkeer naar je website kan zijn. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de algoritmes en grillen van sociale media.

3. Gerichte doelgroep

Pinterest biedt uitgebreide mogelijkheden voor het targeten van specifieke doelgroepen op basis van interesses, zoekopdrachten en demografische gegevens. Door je videocontent te richten op de juiste doelgroep, kun je relevantie en impact vergroten en je boodschap effectief overbrengen aan degenen die het meest geïnteresseerd zijn.

4. Het algoritme van Pinterest

Het algoritme van Pinterest geeft prioriteit aan video content. Dit heeft vooral te maken met het feit dat gebruikers zelf ook de voorkeur geven aan videocontent. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de kans dat een gebruiker overgaat tot aankoop na het zien van een video in vergelijking met andere typen content ongeveer 2,5 keer groter is. Hierdoor scoren video’s bij interne zoekopdrachten vaak hoger dan statische afbeeldingen. Bovendien ranken video’s over het algemeen beter op de verkenningspagina van Pinterest, waardoor ze een breder publiek van geïnteresseerde kijkers kunnen bereiken.

5. Virale potentie

Pinterest is een platform dat zich leent voor virale verspreiding. Gebruikers kunnen pins opslaan, delen en opnieuw delen, waardoor videocontent snel en organisch verspreid kan worden binnen de Pinterest-community.

 

Diverse soorten Pinterest videocontent

We maken onderscheid tussen betaalde videocontent en organische videocontent. Organische pins kunnen je helpen een mooie basis aan volgers op te bouwen. Je voegt ze toe aan een themabord en geeft ze een pakkende titel en beschrijving met hierin de belangrijkste trefwoorden. Je kunt tevens een link achter de video plakken om kijkers naar bijvoorbeeld jouw website te leiden.Veel bedrijven maken daarnaast gebruik van betaalde advertenties om hun product of merk onder de aandacht te brengen. Deze tonen je logo en merknaam, wat bijdraagt aan het vergroten van je naamsbekendheid.

Wanneer je ervoor kiest om een betaalde videoadvertentie in te zetten, kun je kiezen voor een standaard video pin of een video advertentie die de volledige breedte van de feed in de Pinterest App benut. Deze laatste advertentievorm is ongeveer 2 keer zo groot als een normale video pin en wordt meestal ingezet door bedrijven die extra goed willen opvallen.

 

Conclusie

Kortom, Pinterest is een zeer interessant platform voor bedrijven die hun videomarketing strategie naar een hoger niveau willen tillen. Overweeg jij na het lezen van deze blog om Pinterest toe te voegen aan jouw marketingstrategie? Ons zusterbedrijf Pure Minds denkt graag met jou mee over de mogelijkheden op het gebied van Pinterest Advertising.

Kun je ook wel wat hulp gebruiken bij het creëren van sterke videocontent? Neem dan vrijblijvend contact op met het team van Sunny Side Up.