Skip to main content

In een tijdperk waarin informatie in overvloed beschikbaar is en aandacht een schaars goed is, staan marketeers voor de uitdaging om op te vallen en een blijvende indruk achter te laten bij hun publiek. De evolutie van digitale communicatie heeft geleid tot een verschuiving in de manier waarop we informatie consumeren en de manier waarop merken met hun doelgroepen communiceren. Te midden van deze veranderingen heeft één strategie aantoonbaar aan kracht gewonnen: het gebruik van video in e-mailmarketing.

In deze blog gaan we dieper in op het integreren van video in e-mailmarketing. We leggen uit wat video e-mailmarketing inhoudt en hoe dit kan resulteren in verhoogde conversies en een betere betrokkenheid. Daarnaast bespreken we op wat voor manieren video’s in e-mails gebruikt kunnen worden. We sluiten de blog af met een aantal soorten video’s die ingezet kunnen worden bij video e-mailmarketing.

 

Wat is video e-mailmarketing?

Video e-mailmarketing is een zeer effectieve strategie die door steeds meer bedrijven wordt ingezet. Door video-inhoud te integreren in e-mailcampagnes kan de boodschap van de mail overtuigender worden overgebracht aan het publiek. In plaats van alleen tekst en statische afbeeldingen te gebruiken, voegt video een dynamisch element toe aan traditionele e-mailmarketing. Het combineert de kracht van visuele beelden, beweging en geluid om de impact van e-mailcommunicatie te vergroten. Dit stelt bedrijven in staat om verhalen te vertellen, producten en diensten te demonstreren, educatieve inhoud te delen en een betere band op te bouwen met de doelgroep.

Video’s in een mail trekken niet alleen de aandacht van de ontvanger, maar zetten de ontvanger ook sneller aan tot actie. Of het nu gaat om het aanklikken van een link, het invullen van een formulier of het doen van een aankoop, video’s hebben de kracht om de betrokkenheid te vergroten en conversies te stimuleren.

 

Hoe gebruik je video’s in e-mails?

Het succes van een e-mail begint zoals je misschien al weet bij de onderwerpregel. Een korte, krachtige onderwerpregel met emoji’s valt vaak sneller op dan een lange onderwerpregel. Door simpelweg het woordje ‘’video’’ of een video emoji toe te voegen, kun je ontvangers verleiden de e-mail te openen. Je kunt er ook voor kiezen om met een aantal onderwerpregels te testen om erachter te komen waar jouw doelgroep door getriggerd wordt. 

En als de ontvanger dan besluit om de mail te openen, is het slim om goed na te denken over de plaats van de video in de e-mailtemplate. Doe dit vooral op een plek waar de lezer nog écht geïnteresseerd is. Weet je niet goed wat de beste plek is voor jouw video? Dan kun je ook dit weer A/B testen.

Heb je een goed plekje voor de video gevonden in de template? Dan is het tijd om de video in de e-mail te verwerken. Dit kan op een aantal verschillende manieren.

GIF-animaties

Deze korte geanimeerde video’s zijn razend populair op social media en WhatsApp, kunnen eenvoudig in een e-mail geplaatst worden (zonder speciale HTML-skills) en zijn ideaal om de ontvanger aan te sporen om de volledige video te kijken. Daarnaast wordt dit video format door de meeste e-mailprogramma’s ondersteund.

Thumbnail met afspeelknop

Plaats een stilstaand beeld of een aantrekkelijke thumbnail in je e-mail met een duidelijk herkenbare afspeelknop. Wanneer ontvangers op de knop klikken, worden ze doorgestuurd naar een specifieke webpagina waar de volledige video bekeken kan worden.

Videolinks

Plaats een prominente link in de e-mail die ontvangers doorverwijst naar de volledige video op een webpagina. Dit kan vooral handig zijn als de video op een extern hostingplatform staat.

Carrousel met thumbnails

Wil je graag meerdere video’s uitlichten in je e-mail? Dan kun je ervoor kiezen om meerdere video-thumbnails toe te voegen aan een carrousel. De ontvanger kan dan door de carrousel bladeren en de gewenste video selecteren om te bekijken.

Video embedden in e-mail

Het embedden van een video is de meest directe en gebruiksvriendelijke oplossing. De video ziet er precies zo uit als de ontvanger verwacht en kan direct afgespeeld worden in de e-mail zelf door simpelweg op de afspeelknop te klikken. Als je echter ook wilt dat de kijker kan reageren of delen, is dit format minder handig. Hierdoor is deze aanpak ook minder effectief voor SEO dan bijvoorbeeld het plaatsen van een video op je website.

Een ander nadeel aan embedded video’s is dat je over specifieke HTML coderingkennis moet beschikken. Daarnaast kunnen embedded video’s (nog niet) bij alle e-mailprogramma’s ingezet worden.

 

Soorten video’s in e-mails

Je kunt verschillende soorten video’s gebruiken in jouw e-mailmarketing om de betrokkenheid van de doelgroep te vergroten. Enkele veelvoorkomende video’s zijn:

  1. Introductievideo’s: Een introductievideo kun je inzetten wanneer je jezelf, jouw bedrijf of een nieuw product wilt introduceren bij de ontvanger van de e-mail. Het is de perfecte manier om direct een persoonlijke band op te bouwen en de interesse van de doelgroep te wekken.
  2. Product instructievideo’s: Productvideo’s worden ingezet om uit te leggen hoe een product of dienst werkt, wat de kenmerken of eigenschappen zijn, waarvoor het gebruikt kan worden en welke voordelen het biedt. 
  3. Reviews en testimonials: Potentiële klanten die zich in de overwegingsfase van de klantreis bevinden, moeten overtuigd worden van de kwaliteiten van jouw product, dienst of merk. Reviews en testimonials kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Door tevreden klanten in een video hun ervaring met jouw product of dienst te laten delen, kun je potentiële klanten mogelijk overtuigen om voor jouw oplossing te kiezen. 
  4. Behind the scenes video’s: Met een uniek kijkje achter de schermen kun je de betrokkenheid vergroten en een persoonlijke connectie met de doelgroep tot stand brengen. 
  5. Sneak peeks: Men abonneert zich in veel gevallen immers op een nieuwsbrief om als eerste op de hoogte gebracht te worden van productlanceringen, nieuwe diensten of aankomende evenementen.
  6. Animaties: Steeds meer bedrijven maken gebruik van animaties om complexe onderwerpen of ideeën op een boeiende en begrijpelijke manier uit te leggen aan de doelgroep.
  7. How-to video’s: Met behulp van tutorials kun je de ontvanger stapsgewijs uitleggen hoe iets werkt. Dit kan variëren van het gebruik van een product, het uitvoeren van een bepaalde handeling of het oplossen van een bepaald probleem, afhankelijk van de branche waar jouw bedrijf zich in bevindt. 
  8. Bedankvideo’s: Klanten werven is één ding, maar het is minstens zo belangrijk om deze klanten uiteindelijk ook te behouden. Anders is alle tijd die je in klantacquisitie gestoken hebt voor niets geweest. Een persoonlijke bedankvideo, waarin je klanten bedankt voor hun aankoop of lidmaatschap, kan de klantloyaliteit aanzienlijk versterken.

 

Conclusie

Maakt jouw bedrijf nog geen gebruik van video e-mailmarketing? Dan is dit echt een gemiste kans! Wij hopen dan ook dat jij na het lezen van deze blog enthousiast bent om aan de slag te gaan met video e-mailmarketing. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren van sterke videocontent? Lees dan onze aanpak en neem vrijblijvend contact op met het team van Sunny Side Up.

Besteed je jouw e-mail marketingactiviteiten liever geheel uit? Ons zusterbedrijf Pure Minds helpt jou graag bij het uitdenken van een gedegen e-mailmarketing strategie.