De smartphone is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Naast (video)bellen, berichten sturen en het checken van social media, grijpen we ook vaak genoeg naar onze telefoon om een bijzonder moment vast te leggen. Het is dan ook niet gek dat telefoonfabrikanten steeds meer aandacht besteden aan het verder doorontwikkelen van smartphone camera’s. Van wide angle telefoonlenzen tot aan opties voor portretfotografie, de ontwikkelingen volgen zich in razendsnel tempo op. Maar hoe maak je nu echt mooie foto’s met je smartphone?
In dit blogartikel geven wij jou 8 tips voor het maken van de mooiste foto’s met je smartphone. We besteden hierbij aandacht aan de verschillende aspecten van fotografie, zoals compositie, belichting en focus. Daarnaast zullen we kort stilstaan bij de meest voorkomende valkuilen van smartphone fotografie. Of je nu een enthousiaste hobbyfotograaf bent of gewoonweg mooie momenten wilt vastleggen, met deze tips kun jij jouw fotografie skills naar een hoger niveau tillen. Dus pak je smartphone erbij en laten we beginnen!
Veelvoorkomende valkuilen tijdens smartphone fotografie
Op veel online kanalen draait het om het delen van de mooiste plaatjes. Maar wat als je nu geen professionele fotocamera bezit? Dan gebruik je toch gewoon je smartphone! Toch is het maken van foto’s met je smartphone een stuk moeilijker dan het lijkt. Als je regelmatig foto’s maakt met je smartphone, zul je vast wel eens ervaren hebben dat de foto’s niet helemaal voldeden aan wat je voor ogen had. Hoewel de camera’s van smartphones steeds geavanceerder worden, kunnen nog steeds een aantal veelvoorkomende fouten optreden tijdens smartphone fotografie. Denk hierbij aan onjuiste focus, verkeerde belichting, een slechte compositie, bewogen foto’s en wazige foto’s als gevolg van een vieze lens.
Tips en tricks voor de mooiste smartphone foto´s
Nu we de meest voorkomende valkuilen besproken hebben, ben je natuurlijk nieuwsgierig hoe je dan juist wél het perfecte plaatje kunt creëren met je smartphone. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat het niet alleen draait om de geavanceerde technologie die schuilgaat achter smartphone camera’s. Deze technologie is slechts een handig middel. Je zult daarnaast tijd moeten besteden aan het ontwikkelen van de juiste vaardigheden en technieken.
Om jou alvast een handje op weg te helpen, hebben wij hieronder 8 handige tips & tricks op een rijtje gezet.
1. Ken de camera opties van je telefoon
De camera van jouw telefoon kent veel meer opties dan je in eerste instantie zult denken. Het is dan ook niet verkeerd om even het menu in te duiken. Laat je nieuwsgierigheid de vrije loop en probeer zoveel mogelijk functies uit om erachter te komen wat voor jou het beste werkt.
2. Zorg voor een schone cameralens
Voor smartphone fotografie heb je een schone camera nodig. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar veel mensen vergeten het. Je herkent het vast wel: je hebt net een aantal mooie foto’s met je smartphone gemaakt, maar de kwaliteit van de foto’s valt tegen. Grote kans dat jouw wazige foto’s veroorzaakt worden door een vuile lens. Zonde! Maak daarom altijd even snel de lens van je telefoon schoon met een brillendoekje of lensdoekje. Geen doekje bij de hand? Een zacht, katoenen shirt werkt ook prima. Zo heb je niet langer last van wazige foto’s door vette vingerafdrukken.
3. Zorg voor een goede compositie
Of je nu een professionele camera of een smartphone gebruikt om foto’s te maken, de compositie is een erg belangrijk onderdeel bij fotograferen. Hoe wil je jouw onderwerp(en) in beeld brengen en welk verhaal moet het vertellen? Dit is helemaal aan jou!
Je kunt hierbij gebruikmaken van een hulpraster, waarbij je telefoonscherm wordt opgedeeld in 9 vlakken. De snijpunten van deze lijnen zijn de ideale punten voor het positioneren van het hoofdonderwerp in de foto.
4. Voorkom inzoomen en flitsen
Een van de meest gemaakte fouten bij smartphone fotografie is inzoomen. Het zorgt voor veel ‘ruis’ in de foto, waardoor de foto aanzienlijk minder scherp wordt. Je kunt beter een stapje naar voren doen of de foto achteraf tijdens het bewerken bijsnijden. Ook het gebruiken van de flitser is een absolute no-go. Deze creëert hard licht, waardoor de foto al snel overbelicht wordt.
5. Zorg voor de juiste belichting
Nu we weten dat de flitser beter vermeden kan worden, vraag je je waarschijnlijk af wat dan juist wél de bedoeling is in het kader van belichting. Zoek het licht op! Natuurlijk licht is hierbij het beste, aangezien de kleuren in een foto bij daglicht veel mooier tot zijn recht komen.
Ben je niet helemaal tevreden met de belichting? Bij veel smartphones kan tegenwoordig de belichting worden aangepast. Schijnt de zon fel? Dan kun je de belichting wat lager zetten. Is er sprake van veel bewolking? Zet dan de belichting een klein beetje hoger.
6. Scherpstellen
In de meeste gevallen stelt de camera van een smartphone zichzelf scherp op het object dat het dichtste bij is, maar je kunt dit eenvoudig aanpassen. Door met je vinger op het scherm van je smartphone te tikken, kun je zelf bepalen op welk object de cameralens zich moet focussen. Veel telefoons beschikken daarnaast zelfs over een functie waarbij je deze focus kunt vastzetten. Dit doe je door je vinger gedurende een aantal seconden op het beeldscherm te houden.
7. Nooit meer bewogen foto’s
Het is snel gebeurd, je drukt iets te enthousiast op het beeldscherm bij het maken van een foto en het resultaat is een bewogen foto. Wil jij dé perfecte foto maken terwijl je jouw telefoon super stil houdt? Daar hebben wij een handig trucje voor! Open de app van je camera en gebruik de geluidsknopjes aan de zijkant van je telefoon voor het maken van de foto’s.
Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je telefoon vast te maken op een statief en gebruik te maken van de zelfontspanner. Dit proces duurt misschien wat langer, maar het resultaat mag er dan wel wezen.
8. Bewerk je foto’s met een speciale bewerkingsapp
Wil jij de kleuren in jouw foto net wat meer tot zijn recht laten komen of wat meer contrast toevoegen? Dan kun je ervoor kiezen om je foto’s na te bewerken met een app voor fotobewerking. Een van de meest bekende apps is Adobe Lightroom. Deze is gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store.