Skip to main content

LinkedIn, hét sociale platform voor professionals, heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke transformatie ondergaan. Waar LinkedIn voorheen vooral gebruikt werd voor het delen van tekstuele updates en het opbouwen van zakelijke connecties, wordt het vandaag de dag ook steeds vaker ingezet door bedrijven in hun branding- en marketingstrategie. Zij zien LinkedIn als het perfecte podium voor visuele storytelling en videocontent. Het gebruik van video op LinkedIn geeft bedrijven dan ook de mogelijkheid om zich te onderscheiden van de concurrentie, de boodschap effectiever over te brengen en het bereik te vergroten.

In deze blog duiken we dieper in de kracht van videomarketing op LinkedIn en ontdekken we hoe dit platform een waardevolle bijdrage kan leveren voor jouw videomarketing strategie.

 

Waarom is videocontent zo belangrijk op LinkedIn?

De mens is een visueel ingesteld wezen. We leren het meeste van dingen die we zien en slaan deze informatie ook het beste op. Bovendien trekt videocontent direct de aandacht en houdt het onze aandacht ook vast. Videocontent stelt bedrijven namelijk in staat om hun verhaal middels storytelling over te brengen. Door gebruik te maken van visuele elementen, beweging, geluid en emotie kan een blijvende indruk worden achtergelaten op het publiek. Dit is een persoonlijke touch die tekst en afbeeldingen nu eenmaal niet kunnen evenaren. 

Daarnaast geeft het algoritme van LinkedIn de voorkeur aan videocontent. Berichten met een video hebben meer kans om getoond te worden aan een breder publiek, met als gevolg vaak een groter bereik en een betere zichtbaarheid bij de doelgroep.

 

Welke soort video’s zijn geschikt voor LinkedIn?

LinkedIn kan ingezet worden voor verschillende soorten bedrijfsvideo’s, afhankelijk van je doelstellingen en de boodschap die je wilt overbrengen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van video’s die goed werken op LinkedIn:

  • Professionele introductie: een video waarbij een persoon, team of bedrijf zichzelf voorstelt. Onderwerpen die hierbij aan bod kunnen komen zijn de achtergrond van de persoon of het bedrijf, de expertise, missie en visie. 
  • Educatieve video’s: video’s waarbij waardevolle informatie en tips worden gegeven omtrent een product, dienst of vakgebied. Vaak worden deze video’s vertaald naar een best practice, infomercial of tutorial
  • Interviews en gesprekken: video’s waarin bijvoorbeeld interessante gesprekken worden gevoerd met professionals of experts binnen de branche. Dit kan veel waardevolle inzichten geven. 
  • Klantreviews: testimonials waarin tevreden klanten hun ervaringen delen over een bepaald product of dienst. Deze klanten fungeren hierbij als ambassadeur voor een bedrijf of merk. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid en kan de doorslaggevende factor zijn voor potentiële klanten. 
  • Product- of dienstdemonstraties: productvideo’s waarbij de werking van een product of dienst tot in detail wordt uitgelegd. Belangrijk hierbij is om aandacht te besteden aan de waarde die wordt toegevoegd voor de klant. 
  • Event verslagen: video’s van conferenties, evenementen of seminars waar je als bedrijf aan hebt deelgenomen of zelfs georganiseerd hebt. Deze video kan informatief zijn, maar vaak wordt ook een video gemaakt in de vorm van een korte, krachtige aftermovie
  • Storytelling: video’s die de bedrijfscultuur laten zien of video’s waarin successen worden gevierd, scoren altijd goed op LinkedIn. Dit heeft vooral te maken met de emotionele betrokkenheid van de kijker, maar het zorgt er ook voor dat je als bedrijf authentiek bent. 

 

Tips & tricks voor videocontent op LinkedIn

Nu we weten waarom videocontent zo belangrijk is en welke soort video’s geschikt zijn voor LinkedIn, is het tijd voor een aantal handige tips & tricks.

1. Wees kort maar krachtig

LinkedIn-gebruikers hebben doorgaans een drukke agenda en willen graag kort maar krachtig op de hoogte gehouden worden. Zorg er dus voor dat je video’s beknopt en ‘to the point’ zijn. Houd ze binnen 30 seconden tot 3 minuten, afhankelijk van je boodschap en het script. Zorg er daarnaast voor dat direct vanaf het begin de aandacht van het publiek getrokken wordt middels een pakkende intro.

2. Voeg ondertiteling toe

LinkedIn is een stil medium. De meeste LinkedIn gebruikers zien jouw video zonder geluid en zullen handmatig het geluid moeten aanzetten. Daarnaast openen veel gebruikers het platform tijdens het werk, waarbij ze het geluid uit laten staan. Om deze reden is het dus belangrijk om ondertiteling toe te voegen aan je video’s. Dit vergroot niet alleen de toegankelijkheid, maar ook het bereik van je video’s.

3. Vierkant formaat

De meeste mensen zijn geneigd om horizontale video’s te maken voor LinkedIn, wat prima is. Realiseer je echter wel dat een video met een vierkant formaat prominenter in de tijdlijn van LinkedIn verschijnt (maar liefst 78% groter). Toch zien we nog steeds veel horizontale video’s voorbij komen. Ga jij juist wel aan de slag met het maken van vierkante video’s? Dan val je meteen meer op!

4. Vergeet de call-to-action niet

Sluit je video af met een duidelijke call-to-action. Moedig kijkers bijvoorbeeld aan om te reageren, delen, een vraag te stellen, een connectie te maken of je website te bezoeken voor meer informatie.

5. Optimaliseer je video’s

Gebruik relevante zoekwoorden en hashtags in de titels en beschrijvingen van je video’s voor een betere vindbaarheid en een groter bereik binnen LinkedIn.

6. Promoot je video’s

Deel de video’s niet alleen op je LinkedIn-profiel, maar eventueel ook in relevante LinkedIn-groepen. Moedig hierbij je connecties aan om je video’s te delen en te reageren. Dit komt de zichtbaarheid van je video alleen maar ten goede. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je bedrijfsvideo te promoten middels een advertentie.

7. Analyseer en leer

Houd de prestaties van je video’s goed in de gaten. LinkedIn biedt diverse statistieken en inzichten over je video’s zoals het aantal weergaven, likes en reacties.

 

Conclusie

Wij hopen dat wij jou door middel van deze blog aan het denken hebben gezet over het inzetten van videocontent op LinkedIn. Enthousiast om aan de slag te gaan? Mission accomplished! Kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren van sterke videocontent voor LinkedIn? Lees dan onze aanpak en neem vrijblijvend contact op met het team van Sunny Side Up. 

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig naar adverteren met videocontent op LinkedIn? Vergeet dan niet om onze volgende blog te lezen! Deze komt halverwege juli online.