Skip to main content

Als marketeer is het van belang om de customer journey van jouw doelgroep zo goed mogelijk in kaart te brengen. Videomarketing kan in deze customer journey een belangrijke rol spelen. Consumenten besteden dagelijks namelijk veel tijd aan het bekijken van video’s op social media. Video is de laatste jaren dan ook een steeds krachtiger middel geworden voor online marketing en de invloed van video zal in de toekomst alleen maar blijven groeien. Videocontent is laagdrempelig, trekt gemakkelijk de aandacht en is makkelijk te delen. Iedere fase van de customer journey vraagt echter om eigen aanpak en een ander soort beeld. In deze blog vertellen wij jou hoe je video naadloos in jouw customer journey kunt opnemen.

 

Wat is een customer journey?

De customer journey, ook wel klantreis genoemd, is een marketingterm die we vaak voorbij horen komen. De klantreis begint bij het eerste moment waarop de klant in aanraking komt met jouw bedrijf, merk, product of dienst. We spreken van een succesvolle reis als deze klant uiteindelijk besluit om jouw product of dienst daadwerkelijk af te nemen. Het is dus van belang om de behoeftes van jouw klanten te begrijpen en een manier te vinden om hen persoonlijk te begeleiden in iedere fase van de klantreis. Maar welke rol kan videomarketing hierin spelen?

 

De kracht van video in de customer journey

Videocontent overtuigt, emotioneert, amuseert en informeert en kan op de lange termijn een band scheppen met de doelgroep. Dit resulteert in een betere klantloyaliteit. Heb je zelf toch nog twijfels over het gebruik van videocontent in jouw customer journey? Dat begrijpen wij volkomen! Laat ons daarom eerst beginnen met een aantal feitjes om de kracht van video in de customer journey te onderbouwen. 

  • 67% van de online consumenten doet sneller een aankoop na het bekijken van productvideo’s via social media;
  • 85% van de consumenten tussen de 18-45 jaar heeft in het verleden al eens een product gekocht na het zien van een productvideo;
  • 86% van de marketeers geeft aan dat het verkeer naar de website als gevolg van videomarketing toeneemt;
  • 90% van de consumenten geeft aan dat het bekijken van een productvideo helpt bij de aankoopbeslissing;
  • 94% van de marketeers is ervan overtuigd dat consumenten een product of dienst beter begrijpen na het zien van een video. 

Hebben we je stiekem al een beetje weten te overtuigen? Dan is het nu tijd om de verschillende fases van de customer journey beter onder de loep te nemen. 

 

Videomarketing in de verschillende fases van de customer journey

We maken onderscheid tussen veel verschillende vormen van video. Deze veelzijdigheid aan mogelijkheden zorgt ervoor dat er in iedere fase van de klantreis wel een geschikte video mogelijk is. Het is dus belangrijk om na te gaan welke vorm van video het beste aansluit per fase van de klantreis. Op deze manier kun je direct vanaf het eerste contactmoment de aandacht van de klant trekken en ervoor zorgen dat jouw bedrijf top-of-mind bij de doelgroep blijft. 

 

  •  1: Awareness (bewustzijnsfase)

De eerste fase van de customer journey noemen we de bewustzijnsfase. In dit stadium van de klantreis begint de klant zich te realiseren dat er sprake is van een bepaald probleem, waarvoor een oplossing gevonden moet worden. In de meeste gevallen richten klanten zich nog tot Google voor het vinden van dé oplossing, maar ook social media wordt steeds vaker ingezet.

In deze fase weten klanten nog niet goed waar ze naar op zoek zijn en veel klanten zullen dan ook nog niet op de hoogte zijn van jouw product of dienst. Video kan hier echter verandering in brengen! Door middel van commercials of branded video’s kun je jouw merk op een sterke manier onder de aandacht brengen bij de doelgroep. Voeg bijvoorbeeld humor toe in je video of speel op een unieke manier in op emoties. Houd de video in deze fase van de klantreis kort en krachtig (1 tot 1,5 minuten) door de USP’s van jouw bedrijf, product of dienst te benoemen. 

Je kunt deze fase van de klantreis eventueel ook invullen met een moodfilm of vlog.  In een moodfilm vertel je als bedrijf een verhaal aan de hand van een krachtig, emotioneel beeld, stemgeluid en geluidsontwerp. Je streeft er hierbij naar om de kijker ‘iets’ te laten voelen. Aan dit ‘iets’ kun je zelf een unieke invulling geven. Voelt iemand zich binnen jouw bedrijf helemaal thuis voor de camera? Dan is een vlog een geschikte videovorm om meer verkeer naar de website te trekken. Het is laagdrempelig en wordt makkelijk gedeeld op social media.

 

  •  2: Consideration (overwegingsfase)

In deze fase heb je de klant zover dat hij jouw product daadwerkelijk overweegt om aan te schaffen. Verschillende bedrijven, websites en producten van concurrenten worden met jouw aanbod vergeleken. Ook reviews spelen in de overwegingsfase een aanzienlijke rol. 

Zorg ervoor dat de klant zich gehoord voelt en maak de video’s vooral niet te lang. Zet bijvoorbeeld overtuigende productvideo’s in om de voordelen van jouw product te belichten. Ook how to video’s zijn bijzonder interessant voor potentiële klanten. Je kunt hen zo laten zien hoe het product werkt en wat de voordelen zijn, zodat ze het product volledig begrijpen. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van handige animaties.

 

  •  3: Purchase (aankoopfase)

De aankoopfase is het meest kritieke deel van de klantreis. Dit is ten slotte het moment waarop de potentiële klant daadwerkelijk het besluit genomen heeft om jouw product of dienst af te nemen. Nu denk je misschien: ‘’Missie geslaagd!’’, maar hoe makkelijk is het voor de klant om daadwerkelijk de aankoop te doen? Zijn er voldoende offline filialen? Is het bestelproces in de webshop duidelijk? Je wilt namelijk niet het risico lopen dat je de klant op dit moment alsnog kwijt raakt. Denk dus goed na over de bestelflow en ga na of het wellicht een goed idee is om animaties op de website te gebruiken die de koper op een overzichtelijke manier door het bestelproces kunnen begeleiden. 

Daarnaast wordt de consument steeds kritischer, waardoor de aankoopfase soms langer duurt dan bedrijven van te voren voorspeld hadden. Om potentiële klanten sneller over de streep te trekken kun je ervoor kiezen om testimonials in te zetten. In deze video’s kun je huidige klanten aan het woord laten over hun positieve ervaring met jouw product of dienst.

 

  •  4: Retention (service & retentiefase) 

Na de aankoop volgt direct de retentiefase, waarbij de kwaliteit van de service centraal staat. Het kan zo zijn dat klanten vragen hebben over jouw product of dienst en het is zaak om deze zo goed mogelijk te beantwoorden. Een instructiefilmpje met handige tips & tricks kan dan uitkomst bieden. Ook is het belangrijk om in deze fase van de klantreis je waardering uit te spreken naar de klant. Dit kun je doen door middel van een leuke bedank-video.

 

  •  5: Loyalty (loyaliteitsfase)

Nu je een nieuwe klant hebt weten binnen te slepen, wil je natuurlijk dat deze klant in de toekomst terugkomt voor een herhaalaankoop. Probeer dus vooral top-of-mind bij de doelgroep te blijven door voortdurend waardevolle content te creëren. Denk hierbij aan tutorials, inspiratie video’s en vlogs.

Daarnaast kun je klanten aanmoedigen om brand advocates te worden en jouw product of dienst te promoten via social media. We spreken in dit geval van user generated content. Deze vorm van content speelt weer een grote rol bij het aantrekken van nieuwe klanten.

 

Conclusie

In de meeste gevallen vormt video een zeer effectief middel voor de customer journey, maar dit betekent niet dat video in elke situatie direct de beste keuze is. Probeer altijd de doelgroep en hun wensen en behoeften in je achterhoofd te houden en ga voor ieder contactmoment in de klantreis na of video de juiste keuze is. En onthoud: wees relevant. Zo kun jij als bedrijf namelijk opboksen tegen de groeiende online concurrentie. 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen over hoe jij videomarketing het beste kunt inzetten in jouw customer journey? Neem dan vrijblijvend contact op met het team van Sunny Side Up om de mogelijkheden te bespreken.