Skip to main content

Het jaar is alweer bijna voorbij en dat betekent dat het de hoogste tijd is voor een lijstje met videomarketing trends voor 2023. De weken, maanden en jaren vliegen steeds sneller voorbij, net als de video’s en stories op je tijdlijn. Ondanks het grote chip tekort volgen de ontwikkelingen in de techniek zich snel op. Steeds meer bedrijven zien dan ook in dat losse flodder videomarketing geen zin meer heeft. Kortetermijnstrategieën op het gebied van video maken steeds vaker plaats voor meerjarenplannen die een structureel onderdeel uitmaken van de marketingstrategie.

In deze blog nemen we alvast een kijkje in de toekomst en lopen we vooruit op wat 2023 ons gaat brengen. Welke vormen van video gaan een belangrijke rol spelen? En welke kanalen dragen hieraan bij? Lees snel verder om meer te weten te komen over de videomarketing trends die ons in 2023 te wachten staan.

 

  •  1: Short video’s

Een van dé videomarketing trends die de afgelopen jaren al zijn intrede deed, maar ook het komende jaar door zal denderen: short video’s. Op bijna alle platformen zien we wel een vorm van ‘short video’ voorbij komen. Denk hierbij aan TikTok video’s, Instagram Reels en stories, het overgrote deel verticaal gefilmd. Deze video’s zijn gemaakt voor mobiel en gaan vaak gepaard met trending muziek, audiofragmenten of laagdrempelige challenges. 

Steeds meer bedrijven zullen gaan inspelen op deze trend door short video’s te gebruiken om producten onder de aandacht te brengen, kennis en tutorials te delen en door volgers mee te nemen in een uniek kijkje achter de schermen.

 

  •  2: Persoonlijke video’s

Video’s worden niet alleen steeds authentieker, maar vooral ook persoonlijker. Content gebaseerd op unieke gebruikers of een selecte groep gebruikers zal een steeds grotere rol gaan spelen.

Zo kunnen bijvoorbeeld twee video’s over exact hetzelfde onderwerp gemaakt worden. De ene video is kort en krachtig en focust zich hiermee op een jong publiek. De andere video is gericht op het geven van uitgebreide informatie en zal beter scoren bij een wat ouder publiek. Beide video’s vertellen in de kern hetzelfde, maar met een andere ‘tone of voice’. Op basis van data kan een website of algoritme vervolgens de leeftijdscategorie van de gebruiker bepalen om zo te beslissen welke versie het beste bij de gebruiker past.

 

  •  3: Video podcasts

In 2022 waren podcasts al razend populair en deze trend zal in 2023 alleen nog maar verder doorzetten. De groei in het aantal podcasts en de ontwikkelingen op het gebied van videomarketing zorgen ervoor dat ook de populariteit van video podcasting toeneemt. Want waarom zou je de waardevolle content die je inspreekt niet omzetten in waardevolle video’s? Op deze manier komt een boodschap nóg beter binnen bij de luisteraar. Gezien de video cijfers van TikTok en Instagram is het daarnaast interessant om kleine fragmenten uit podcasts op deze platformen te plaatsen.

 

  •  4: Tiktok vs. BeReal

TikTok is al een paar jaar razend populair en de voorspelling is dat dit voorlopig ook nog wel even zo blijft. In eerste instantie leek het platform vooral gedomineerd te worden door kinderen en tieners, maar dat is inmiddels verleden tijd. Het afgelopen jaar is TikTok qua gebruikers zeer snel gegroeid, waardoor het platform steeds geschikter wordt voor het promoten van nieuwe producten en diensten. 

Maar naast het populaire TikTok, hebben we dit jaar ook kennis mogen maken met het platform BeReal. Deze app vraagt je om op willekeurige momenten een foto te maken, wat resulteert in foto’s van allerlei dagelijkse bezigheden: de hond uitlaten, koken, de was doen, of reizen met het openbaar vervoer. De foto’s zijn een echte tegenhanger van de altijd perfecte foto’s en video’s die rondgaan op Instagram, TikTok en andere platformen. Door de grote groei in het aantal gebruikers van BeReal is het te verwachten dat deze trend zich verder door zal zetten in de mogelijkheid om authentieke BeReal-filmpjes te plaatsen.

 

  •  5: Live video shopping

Live shoppen via video streaming is een trend die we in 2023 hoogstwaarschijnlijk vaker voorbij zullen zien komen.Tijdens deze livestreams promoten en testen bedrijven hun producten en kunnen kijkers direct vanuit de livestream de producten kopen en uitproberen. Een voorbeeld van een liveshoppingplatform is Kijkshop.

 

  •  6: Hybride events

Een hybride event is een event wat fysiek gehouden wordt, maar ook op afstand te volgen is. We zijn gewend geraakt aan een online alternatief voor een congres, meeting, training of event én het bespaart bezoekers vaak een hoop reistijd. Ook bedrijven profiteren van deze ontwikkeling. Het bespaart niet alleen een hoop kosten, maar door middel van een livestream kan ook vaak een groter publiek gegenereerd worden. Denk bijvoorbeeld aan buitenlandse bezoekers die door middel van ondertiteling deel kunnen nemen. Kortom, alleen maar voordelen!

 

  •  7: Het gebruik van Artificial Intelligence (AI) in video’s


Er komen steeds meer handige AI tools beschikbaar die goed van pas komen tijdens het maken van videocontent. Op Instagram kunnen al diverse templates toegepast worden waar alleen nog maar de eigen clips aan toegevoegd hoeven te worden. Vervolgens wordt alles op de maat van de muziek voor je geëdit. Ook het laten schrijven van een voice over script door een AI tool behoort tot de mogelijkheden. Vaak is dit al in goed Nederlands, maar het nalezen van de tekst is wel aan te raden. Daarnaast worden steeds vaker mondelinge voice overs met AI gegenereerd. De stem klinkt misschien kunstmatig, maar voor sommige doeleinden is dit goed. 

Tip: gebruik AI met mate. Je wilt natuurlijk wel authentiek blijven!

 

  •  8: Zet video’s in iedere fase van de klantreis in

Bedrijven houden zich continu bezig met het optimaliseren van klantreis en videomarketing speelt hierin een belangrijke rol. Je wilt de klant immers in ieder fase van de klantreis bereiken, informeren en overtuigen met behulp van video. Daar zijn natuurlijk verschillende bedrijfsvideo’s voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan algemene branding video’s, video’s die inzoomen op de kenmerken en voordelen van een product of dienst, tutorials et cetera.

 

  • 9: Experimenteer met interactieve video’s

Veel bedrijven kiezen nog steeds voor traditionele video’s waarin je als kijker alleen toekijkt. Dergelijke video’s werken natuurlijk nog altijd heel goed, maar waar je in 2023 écht mee kunt scoren zijn interactieve video’s. 

Met speciale software kunnen opnames bewerkt worden met zogeheten ‘clickables’. De kijker krijgt zo de kans om op meerdere plekken in de video een keuze te maken. Op basis van deze keuzes wordt de kijker door de video geleid en krijgt deze gepersonaliseerde content te zien. Op deze manier kan een video compleet afgestemd worden op de wensen van de kijker, met als resultaat een hogere betrokkenheid en een boodschap die beter blijft hangen.

 

  • 10: Opvallende video’s zijn the key to success

Een mooie video levert niet per definitie meteen kijkers op. Zeker niet vandaag de dag, waarbij we te maken hebben met een overkill aan online content. Mensen moeten eerst op je video klikken om te kunnen bepalen of jouw video de moeite waard is. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan een pakkende titel die blijft hangen en een opvallende thumbnail. Een krachtige thumbnail trekt direct de aandacht naar je video toe. 

 

Wil jij jouw videomarketing naar aanleiding van deze videomarketing trends naar een hoger niveau tillen en kun je daar wel een beetje hulp bij gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact op met het team van Sunny Side Up om de mogelijkheden te bespreken. Ben je daarnaast benieuwd naar wat wij in het verleden al voor onze klanten betekend hebben? Neem dan ook meteen een kijkje tussen onze cases voor een greep uit de mogelijkheden.