Video is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een zeer krachtig middel binnen de marketing-communicatiewereld. Eén beeld zegt immers meer dan 1.000 woorden. Het is dan ook niet gek dat consumenten dagelijks veel tijd besteden aan het bekijken van video’s op sociale media, zoals YouTube, Instagram, Facebook en TikTok. Hiermee is videomarketing vandaag de dag waardevoller dan ooit en kun je als bedrijf dus eigenlijk niet meer achterblijven. Video is een must voor vrijwel iedere marketingstrategie! Zomaar aan de slag gaan met videomarketing, is echter een no-go. Je zult als bedrijf eerst de juiste tone of voice moeten bepalen. Dit is de stem van je merk; de toon waarop je met je doelgroep communiceert en één van de belangrijkste bouwstenen voor een goede video.
Maar wat bedoelen we precies met tone of voice? En waarom is een duidelijk herkenbare tone of voice vandaag de dag zo belangrijk? In deze blog vertellen wij jou hoe je de juiste tone of voice kiest voor jouw bedrijfsvideo.
Wat is een tone of voice?
De perfecte tone of voice: een veelbesproken onderwerp onder marketeers, copywriters, communicatieprofessionals en videografen. Je denkt bij tone of voice misschien direct aan geschreven teksten op een website in de vorm van een blog of een ‘’over ons’’ pagina, maar in werkelijkheid is dit begrip veel omvangrijker. De tone of voice is namelijk een complete afspiegeling van jouw bedrijf of merk en de manier waarop gecommuniceerd wordt met de doelgroep. Denk hierbij aan berichten op social media, website content, e-mailmarketing en foto- en videoproducties.
Daarnaast draait het bij de tone of voice niet alleen om ‘wat’ je zegt, maar ook om de manier waarop je boodschap wordt verwoord en in welke volgorde de kernonderwerpen uit de boodschap worden overgebracht op de doelgroep.
De tone of voice wordt op bedrijfsniveau bepaalt en kan van tijd tot tijd een klein beetje afwijken, afhankelijk van de doelgroep, het platform dat je gebruikt en het doel van je content.
Waarom is een tone of voice zo belangrijk?
Voor vrijwel iedere onderneming wordt de online concurrentie steeds heviger. Voor veel bedrijven wordt het dan ook steeds moeilijker om een loyale klantenkring op te bouwen en top-of-mind te blijven bij de doelgroep. Videomarketing kan in dit geval uitkomst bieden. Met videocontent kun je jouw bedrijf, dienst of merk namelijk op een unieke manier onder de aandacht brengen bij de doelgroep. Daarnaast is de content laagdrempelig en ‘sharable’. Voordat je aan de slag gaat met videomarketing is het echter belangrijk om goed na te denken over de tone of voice. Deze helpt je een connectie aan te gaan met de doelgroep, zorgt voor merkherkenning, draagt bij aan een consistente manier van communiceren en is voor ieder bedrijf of merk bijzonder.
Een paar feiten op een rijtje
Om de kracht van een goede tone of voice te onderbouwen, hebben we een aantal feitjes op een rij gezet.
- Uit onderzoek is gebleken dat 65% van de consumenten zich emotioneel verbonden voelt met een merk wanneer ze zich sterk gewaardeerd voelen.
- Met een spraakmakende of humoristische tone of voice val je niet alleen op tussen het groeiende aantal bedrijven, maar zijn mensen ook eerder geneigd om jouw video te bekijken en te delen binnen hun eigen netwerk.
- Door je normen en waarden niet alleen te delen, maar ook uit te dragen, bouw je een goede relatie op met de doelgroep.
Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee om in een bedrijfsfilm of promotiefilmpje gebruik te maken van een robotstem. Een stem straalt namelijk beleving uit. Denk aan de woordkeuze, de manier waarop de boodschap verteld wordt en de daarbij horende intonatie. De juiste tone of voice brengt jouw merk of bedrijf tot leven en geeft het een ‘menselijk randje’.
Kies de tone of voice van jouw bedrijfsvideo in 5 stappen
Nu we het belang van een goede tone of voice hebben uitgelegd, is het tijd om aan de slag te gaan! Met dit stappenplan bepaal jij op een efficiënte manier de perfecte tone of voice.
-
1: Breng de normen en waarden van het bedrijf in het kaart
Voordat je kunt bepalen op wat voor manier je met de doelgroep gaat communiceren, is het belangrijk om de kernwaarden van je bedrijf of merk helder te hebben. In deze stap ga je dus echt terug naar de basis van je bedrijf of merk. Waar sta je voor? Welke doelen streef je na? Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, kun je beter bepalen hoe je wilt communiceren. Daarnaast bouw je vertrouwen op met de doelgroep door te handelen naar deze kernwaarden.
-
2: Leer de klant kennen
De volgende stap is het leren kennen van je doelgroepen, zodat je kunt bepalen op welke manier jouw boodschap het beste overgebracht kan worden. Hoe willen jouw doelgroepen aangesproken worden? Op welke online kanalen zijn ze actief? Welke vormen van video spreekt hen aan? Wanneer je ervoor zou kiezen om alle kijkers op precies hetzelfde moment en dezelfde manier aan te spreken met behulp van slechts één bedrijfsvideo, loop je mogelijk een hoop klanten mis. Jouw klanten bevinden zich namelijk op verschillende fases van de klantreis.
Bevindt de doelgroep zich in de bewustzijnsfase? Dan kun je een commercial of branded video inzetten om jouw bedrijf of merk onder de aandacht te brengen bij de doelgroep. De doelgroep die zich al in de overwegingsfase bevindt heeft juist behoefte aan how to video’s en productvideo’s. In al deze video’s hoort de overkoepelende tone of voice in grote lijnen hetzelfde te zijn, maar hier mag lichtelijk vanaf geweken worden, afhankelijk van het doel van de video. Het belangrijkste hierbij is: wees uniek en relevant voor de doelgroep. Wil je graag meer te weten komen over het gebruik van video in de klantreis? Lees dan onze blog ‘’Hoe kun je video naadloos in je customer journey opnemen?’’.
Vind je het lastig om jouw doelgroepen in kaart te brengen? Maak dan gebruik van de buyer persona. Hiermee kun je jouw doelgroepen op een overzichtelijke manier visueel maken.
-
3: Bestaande content analyseren
Het is altijd een goed idee om de bestaande video´s eens goed onder de loep te nemen. Welke video´s presteerden goed en met welke video´s heb je in het verleden juist de plank misgeslagen? Dit is misschien confronterend, maar het is vooral erg leerzaam! Controleer ook meteen of je een rode draad kunt ontdekken in de manier van communiceren en of de kernwaarden van jouw bedrijf of merk goed naar voren komen in deze video’s.
-
4: Kies jouw tone of voice
Alle informatie die je in de voorgaande stappen verzameld hebt, ga je nu samenbundelen om zo te bepalen welke tone of voice je als bedrijf of merk wilt gaan voeren. Sta hierbij niet te veel stil bij het heden, maar denk vooral ook na over de toekomst. Het draait allemaal om een mooie balans tussen: hoe klinken we (nu) en hoe willen we klinken (straks). Hierbij raden we je aan om de 4 dimensies van Nielsen Norman group in je achterhoofd te houden.
-
- Formeel vs. informeel
Een formele boodschap in een video straalt autoriteit uit, maar maakt de video vaak wel onpersoonlijker. Wanneer je de boodschap op een informele manier overbrengt op de doelgroep, kom je vriendelijker over, maar het kan ook gebrek aan expertise uitstralen. - Serieus vs. grappig
Met een serieuze tone of voice kom je geloofwaardig over, terwijl je met een grappige twist in je videoboodschap juist makkelijker top-of-mind blijft bij de doelgroep. Zorg er wel voor dat je professioneel blijft.
- Respect vs. onbenullig
Met respect straal je vriendelijkheid uit en de doelgroep voelt zich gehoord. Wees voorzichtig met onbenulligheid. Je straalt hiermee een zekere mate van zelfverzekerdheid uit, maar het kan ook al snel intimiderend overkomen. - Feitelijk vs. enthousiast
Cijfers en feiten spelen vaak een belangrijke rol in het overwegingsproces van de klantreis. Denk hierbij aan productvideo’s waarin de kenmerken van een product besproken worden. Doe dit wel op een beknopte manier, om te voorkomen dat de kijker afhaakt. Je kunt deze video’s vervolgens enthousiast afsluiten met een pakkende call to action. Enthousiasme kun je tevens uitstralen door de video te beginnen met een krachtige uitspraak die meteen de aandacht van de doelgroep trekt.
- Formeel vs. informeel
-
5: Implementeer jouw tone of voice
Nu is het tijd om aan de slag te gaan met het implementeren van de gekozen tone of voice. In het begin is dit misschien nog even lastig, maar oefening baart kunst. Wij raden aan om voor iedere video gebruik te maken van een script. Hierin kun je op een overzichtelijke manier de boodschap, het doel van de video, de tone of voice, de tekst en de soort content uitwerken, met als resultaat een pakkende bedrijfsvideo.
Probeer hierin negatieve zinnen en overbodige woorden zoals: omdat, doordat, voordat en terwijl te vermijden. Probeer daarnaast zoveel mogelijk actieve zinnen te gebruiken.
Conclusie
Hebben wij jou middels deze blog geïnspireerd om de tone of voice van jouw bedrijf of merk verder aan te scherpen, zodat jij online nóg meer resultaten zult bereiken met videomarketing? Mission accomplished! Onthoud dat dit een proces is dat je niet binnen één dag achter de rug hebt. Gun jezelf dan ook de tijd om actief met de tone of voice aan de slag te gaan.
Wil je graag een keertje sparren om te kijken wat de mogelijkheden voor jouw bedrijf zijn op het gebied van videomarketing? Wij denken graag met je mee! Neem vrijblijvend contact op met het team van Sunny Side Up.