Skip to main content

De basis van een fantastische video is de apparatuur die je gebruikt. Op dit moment is er een groot en verscheiden aanbod van camera apparatuur. Je ziet door het bomen het bos soms niet meer. Maar wat heb je nu eigenlijk nodig? Wij hebben deze blog geschreven om jou te informeren over de belangrijkste eigenschappen van jouw camera uitrusting per budget. Met deze info ga jij voorbereid op pad om jouw nieuwe camera uitrusting te kopen.

Hoe deel ik mijn budget in?

Je hebt een budget voor jouw camera uitrusting gezet, maar wat is nu de beste verdeling van dat budget? Je camera is bij uitstek het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. We adviseren je daarom om ongeveer 75% van je budget te besteden aan de camera inclusief de lens. De overige 25% kun je besteden aan audio, licht en opslag. Let op, ook deze drie zijn essentieel om jouw content naar een hoger niveau te tillen. Mocht je toch in de knel komen en moeten bezuinigen, doe dit dan op licht. Waar de andere onderdelen in iedere situatie belangrijk zijn heb je licht niet altijd nodig. Je kunt je video bijvoorbeeld in het daglicht schieten.

Ik heb een budget tot €1.000,-

Ben jij nieuw in de wereld van video of besluit je als bedrijf om jouw content te professionaliseren? Dan is dit een goed budget.

Camera

Belangrijk bij het kiezen van een camera in dit budget is de mogelijkheid tot verbetering of uitbreiding. We adviseren je om een camera te kiezen die de mogelijkheid heeft om verschillende lenzen te plaatsen. Op die manier kun je investeren in een hogere kwaliteit zonder meteen een compleet nieuwe camera te kopen.

Ook goed om rekening mee te houden is dat niet alle camera’s binnen dit budget een in-body stabilisatie systeem hebben. Dit systeem beweegt de sensor, zodat je eigen trillingen en bewegingen tot een bepaald niveau gecompenseerd worden. Het bied je de kans om de camera in de hand te pakken en rond te lopen in plaats van alleen te filmen vanaf een statief.

Een voorbeeld van een goede camera binnen dit budget is de Panasonic g80 met een all-round 12-60 kitlens. Deze camera heeft een ingebouwd stabilisatie systeem en de optie om verschillende lenzen te monteren. De lensmount op deze camera biedt zelfs de meeste lens opties. Het is een compacte camera die makkelijk te bedienen is met een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Audio

Bij die mooie beelden wil je ook goed geluid. Voor dit budget raden wij je aan een shotgun microfoon te gebruiken, ook wel een richtmicrofoon genoemd. Deze microfoon richt je op de geluidsbron zodat de geluidsbron beter te horen is.
Deze microfoon komt buiten het beste tot zijn recht. Wanneer je een scenario met een drukke achtergrond hebt zul je ervoor moeten zorgen dat je geluidsbron dicht bij de microfoon staat om de beste geluidskwaliteit te waarborgen.

Het is natuurlijk belangrijk dat je voor een variant kiest waarvan de geluidskwaliteit goed is. Daarnaast is een 3.5mm aansluiting handig, zodat je de microfoon op iedere camera, smartphone en computer kunt gebruiken.

Licht

Licht is de enige factor die niet essentieel is om een video te maken. Echter, het is juist licht dat jouw video van amateur- naar professioneel niveau kan tillen. Een simpele two-way lighting setup kan je al een heel eind brengen. Mocht je budget het toelaten, dan adviseren wij je om dit zeker toe te voegen aan je uitrusting.

Opslag

Ten slotte heb je natuurlijk nog een plek nodig om je video te bewaren. We adviseren je om een SD kaartje te gebruiken dat 4k content ondersteunt. 4k data heeft een datasnelheid nodig die 4 keer hoger is dan 1080p. Gebruik daarom een SD-kaart met minimaal 3u en/of v30 rating. Zo ben je gegarandeerd van een goede opslag.

Ik heb een budget tot €3.000,-

Wanneer je budget hoger is en je meer te besteden hebt zijn er meer mogelijkheden. Je kunt alles wat de goedkopere materialen kunnen, maar dan beter, makkelijker, uitgebreider en nog professioneler.

Camera

Tussen een low-budget en medium-budget zit een wereld van verschil wat betreft kwaliteit. Van een camera in dit budget mag je een betere resolutie, videokwaliteit en stabilisatie verwachten. Daarnaast is een slow-motion optie en meerdere audio opties standaard. Je zult voor dit geld een over-all betere camera krijgen dan voor het lagere budget.

Een voorbeeld van een goede camera voor dit budget is de panasonic GH5II inclusief een fijne 12-60 mm kitlens. Deze camera bevat een veel betere versie van de autofocus en ingebouwde stabilisatie dan bijvoorbeeld de Panasonic g80 hierboven. Dit geeft naast een beter gebruiksgemak ook een beter eindresultaat qua beeldkwaliteit.

Audio

Met dit budget raden we je aan een dasspeld audio setup te kopen. Deze clip je simpelweg op je geluidsbron. Met behulp van een lavalier microfoon/dasspeld microfoon krijg je zuiver, helder geluid zonder ruis. Het grote voordeel ten opzichte van de shotgun microfoon is dat de dasspeld goede audio opnames kan maken ondanks het achtergrondgeluid of de drukke omgeving.

Licht

Kies voor een set van drie LED panelen waarmee je verschillende warmten kunt instellen. Je kunt ze instellen van warm daglicht tot cool TL-licht. Deze set werkt goed in iedere indore locatie en iedere buitenlocatie vanaf schemering. Ze zijn licht, flexibel, relatief sterk, eenvoudig te gebruiken en ze passen allemaal in een draagbare tas. Verschillende merken bieden dit soort lampen aan en ze zijn grotendeels vergelijkbaar. Deze lampen komen niet tot hun recht wanneer je een specifiek onderdeel wilt uitlichten of als je in een ruimte zit waar al meer dan genoeg licht is.

Opslag

Een van de mogelijkheden met de camera’s in dit budget is slow-motion. Slow-motion opties hebben een ontzettend hoog datagebruik. Het kaartje moet deze data goed kunnen opslaan en verwerken. Houdt er dus rekening mee als je deze optie veel gebruikt dat je een SD-kaart met meer opslag nodig hebt of een tweede SD-kaart. Zorg ervoor dat de snelheid van het kaartje minstens V30 rating heeft om een goede opslag te garanderen.

Ik heb een budget tot €8.000,-

Met dit budget kun je investeren in de toekomst. Je breidt de apparatuur die we hierboven beschreven hebben uit, waardoor de kwaliteit van je video stijgt.

Camera

Met dit hoge budget kun je overwegen om een camera te kiezen die zowel fantastische video’s als mooie foto’s maakt. Wanneer je verhouding tussen video en fotografie ongeveer 80-20 is, adviseren we je te kiezen voor een systeemcamera. Dit zijn digitale camera’s met een verwisselbare lens. Ze hebben geavanceerde instellingen die je zelf kunt inrichten. Dit geeft je veel meer mogelijkheden. Wanneer je een camera in dit budget gaat kopen is het belangrijk dat je een camera kiest met een ingebouwde stabilisatie. Dit is essentieel wanneer je vanuit de hand wilt filmen of fotograferen. Twee camera’s met al deze mogelijkheden en de beste prijs-kwaliteit verhouding zijn de Sony a7sIII, Sony A7IV of de Canon 5D.

Licht

Wanneer je geen filmset hebt en dus op locatie gaat filmen is het belangrijk dat de lampen mobiel inzetbaar zijn met minimale gebruikskennis. De lampen moeten flexibel zijn, maar toch sterk. We adviseren daarom om de lichtapparatuur die we al aanraadde voor het medium budget , een triple LED light set, uit te breiden. Ter ondersteuning van de triple LED light set kun je voor een spotlight kiezen. Het licht uit deze lampen is geconcentreerder wat betekent dat je ook in een lichte situatie extra licht kunt inzetten. Op die manier creëer je belichting zoals je deze in de studio ook hebt. Belangrijk om te weten is dat deze spotlights minder mobiel zijn. Ze kunnen warm worden en gebruiken veel stroom. Wanneer je de volledige video uitrusting naar een ontzettend hoog niveau wil tillen zijn ze noodzakelijk, maar vaak is de triple LED light set al voldoende. Afhankelijk van de situatie en jouw wensen kun je er dus voor kiezen een spotlight te gebruiken om het zwakke punt van de triple LED light set te compenseren.

Opslag

De nieuwe camera vraagt voor speciale geheugenkaarten, omdat je grote hoeveelheden data moet verwerken. Het advies is om een kaartje te kopen met minsten v60, liefst v90 rating. Deze heb je nodig als je volledig gebruik wilt maken van alle functies van de camera.

Audio

Voor audio geldt hetzelfde als voor de verlichting. Er is een optie met een hogere kwaliteit dan de lavalier microfoon/dasspeld microfoon, maar afhankelijk van jouw wensen is dit noodzakelijk of niet. Met een audio hengel kun je de microfoon boven het beeld plaatsen, waardoor deze niet zichtbaar is in de video. Dit geeft een professionelere uitstraling. Het nadeel is dat iemand deze hengel moet vasthouden en navigeren.

Wat mogen we verwachten in 2022?

In 2022 mogen we ook weer heel veel nieuwe, interessante ontwikkelingen verwachten van de camerafabrikanten. DJI is de concurrentie een stapje voor en heeft de DJI Ronin 4D aangekondigd, een revolutionaire manier van video’s maken. Dit is een camera en stabilisator in één systeem. Ieder shot is perfect gestabiliseerd zonder extra materialen of postproductie gesukkel.

We zullen ook stappen zien aan de software kant. De klassieke programma’s zoals Premiere Pro en After Effects richten zich steeds meer op snelle, behapbare content voor onder andere social media en YouTube. Programma’s zoals Premiere Rush worden tot leven gebracht en ook de social media platforms bieden opties om de video’s binnen het platform te monteren. Een van de prominente voorbeelden hiervan is TikTok.

Gemak dient de mens en dat zullen we meer dan ooit terug zien in deze ooit zo complexe apparatuur.

Conclusie

Waar video nog niet zo lang geleden een professionele uitvoering had zien we nu een duidelijke verschuiving naar amateurvideo’s. Met iedere smartphone kan tegenwoordig een video worden gemaakt en er bestaan veel platformen om deze video’s te delen. Denk bijvoorbeeld aan TikTok of Instagram Stories. Deze verschuiving in de content creator brengt ook een verschuiving van de betekenis van kwaliteit met zich mee. Waar het eerst voornamelijk om de kwaliteit van het beeld en geluid ging is nu de kwaliteit van het verhaal en de inhoud van de video van belang. Dit daagt de professionele creator uit om zijn werk naar een hoger niveau te tillen door zowel de beste kwaliteit in beeld en de beste kwaliteit in storytelling aan te bieden.

In dit artikel hebben we meerdere eigenschappen van de apparatuur die jij nodig hebt uitgelicht. Maar, een camera blijft maar een camera. Je kunt de beste apparatuur tot je beschikking hebben en toch verslagen worden door je concurrent met de goedkopere uitrusting. De camera is slechts een tool die jou helpt om je verhaal op een leuke en overtuigende manier met je doelgroep te delen. Zorg er dus voor dat jouw boodschap aansluit bij je publiek. Pas dan zal een camera je helpen naar succes.