Skip to main content

De opmars van video content is al jaren zichtbaar en de impact ervan blijft maar toenemen. Het is voor bedrijven vandaag de dag namelijk steeds lastiger om de aandacht te trekken van (potentiële) klanten en een blijvende indruk achter te laten bij de doelgroep. Dit heeft vooral te maken met groeiende concurrentie in de markt. Video content kan in dit geval uitkomst bieden. Steeds meer bedrijven besluiten dan ook om videomarketing toe te voegen aan hun marketing- en contentstrategie. 

Misschien ben jij zelf ook wel al heel enthousiast aan de slag gegaan met videomarketing. Het ontwikkelen van goede video content (rekening houdend met video storytelling) is de eerste stap. Vervolgens wil je natuurlijk dat je video’s zo veel mogelijk bekeken worden. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw video’s een goede vindbaarheid hebben? Dat is waar video SEO om de hoek komt kijken!

In deze blog leggen wij je uit wat video SEO is, waarom het zo belangrijk is en delen wij een aantal handige tips voor een goede online zichtbaarheid van jouw video content.


Wat is video SEO?

Video SEO, voluit Video Search Engine Optimization is het proces van het optimaliseren van video’s om beter vindbaar te worden in zoekmachines, zoals Google. Zoekmachines hebben moeite met het begrijpen van bewegende beelden, waardoor het belangrijk is om hen een handje te helpen. Hierdoor wordt jouw video content zichtbaarder voor de doelgroep.

 

Waarom is video SEO zo belangrijk?

Met miljoenen video’s die iedere dag geüpload worden, is de concurrentie in de zoekmachines van Google en YouTube enorm. Met video SEO kun je ervoor zorgen dat jouw video’s zich onderscheiden van de concurrentie, waardoor ze hoger zullen ranken in de zoekresultaten. Daarnaast kunnen goed geoptimaliseerde video’s dienen als een bron van verkeer naar de website. Video’s die gemakkelijk te vinden zijn, hebben een grotere kans om bekeken te worden, wat weer kan leiden tot verhoogde betrokkenheid, interactie en betere conversieratio’s.

 

Hoe werkt video SEO?

Net als bij reguliere SEO begint het proces bij het identificeren van relevante zoekwoorden waarop de doelgroep zoekt. Dit omvat het onderzoeken van trefwoorden die gerelateerd zijn aan het onderwerp van de video. Deze zoekwoorden gebruik je vervolgens in je video metadata, closed captions en video transcript. Daarnaast spelen deeplinks, een transcript en een aantrekkelijke thumbnail een belangrijke rol bij video SEO. Ook het integreren van de video op jouw website, bij voorkeur op een relevante en inhoudelijk rijke pagina, kan bijdragen aan de SEO-waarde.

 

5 tips om hoger te ranken met video SEO

Video SEO is niet langer een ‘nice-to-have’, maar een ‘must-have’ in jouw digitale marketingstrategie. Hieronder delen wij 5 handige tips op het gebied van video SEO.

1. Optimaliseren van video metadata

Met behulp van video metadata maak je jouw video leesbaar voor zoekmachines. Hierdoor kan de video geïndexeerd worden en is deze beter vindbaar voor gebruikers. We maken hierbij onderscheid tussen:

  • Source metadata: technische informatie over de video, zoals het video format, de camera instellingen en het tijdstip van opnemen. Je videocamera en editing software voegen deze informatie automatisch toe aan de video.
  • Added metadata: informatie die je zelf toevoegt aan je video die belangrijk is vanuit SEO-oogpunt, zoals een meta-beschrijving, meta-titel, transcript en tags. Het is belangrijk om deze metadata te voorzien van de belangrijkste zoekwoorden. 

Wanneer jij jouw video’s verrijkt met de juiste video metadata voorziet, zal Google de video meenemen in de zoekresultaten. 

2. Maak gebruik van een video sitemap

Een video sitemap informeert zoekmachines over de specifieke videocontent op een website en waar deze te vinden is. Daarnaast zorgt een video sitemap ervoor dat je video’s getoond kunnen worden in Google Video. Voor video SEO doeleinden is het niet noodzakelijk om een aparte sitemap te creëren. Je kunt de tags voor video metadata namelijk gewoon toevoegen aan de bestaande sitemap. Benieuwd hoe je een video sitemap toevoegt? Ons zusterbedrijf Pure Minds helpt jou graag bij het maken en indienen van de sitemap voor jouw website.

3. De rol van linkbuilding

Inkomende links van andere gerenommeerde websites naar jouw video’s kunnen de autoriteit van jouw website en specifieke video verhogen. Zoekmachines beschouwen links van hoge kwaliteit als een teken van betrouwbaarheid en relevantie.

Vooral deeplinks zijn belangrijk voor video SEO. Dit zijn specifieke URL’s die rechtstreeks naar jouw video leiden, in plaats van naar een algemene pagina. Ze helpen zoekmachines om de videocontent direct te indexeren, wat kan bijdragen aan een betere organische vindbaarheid. 

4. Het belang van closed captions

Closed captions maken video’s toegankelijker voor een breder publiek, inclusief doven en slechthorenden. Daarnaast dragen gesloten ondertitels bij aan een betere gebruikservaring en vindbaarheid in zoekmachines. De gesproken inhoud wordt namelijk toegevoegd als los bestand met tekst en tijdcodes. Google haalt de belangrijkste keywords uit deze tekst. Dit zorgt ervoor dat jouw video verschijnt in de zoekresultaten als gebruikers zoeken naar trefwoorden die in de video worden genoemd.

5. Gebruik een aantrekkelijke video-thumbnail

Het eerste wat kijkers te zien krijgen in de zoekresultaten is de video-thumbnail. Een aantrekkelijke en opvallende thumbnail draagt bij aan een hogere click-through rate (CTR). Een hoge CTR wordt door zoekmachines gezien als een indicatie van kwalitatieve en relevante content, wat kan bijdragen aan een betere organische vindbaarheid.

 

Wil jij graag aan de slag met videomarketing? Het team van Sunny Side Up staat klaar om jouw bedrijfsvideo’s, productvideo’s, instructievideo’s of wervingsvideo’s te maken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op!

Kun jij daarnaast hulp gebruiken op het gebied van (video) SEO? Pure Minds kan jou helpen bij het verbeteren van de online vindbaarheid van jouw bedrijf.