Documentaire laten maken

Toon een menselijk beeld achter het merk

Gebruik een documentaire om jouw doelgroep te laten zien wie jij écht bent. Vertel je verhaal op een inspirerende manier waarbij je het juiste merkgevoel kan overdragen. Waarom ben jij merkwaardig? Dit verhaal kun je vertellen in een mini-doc van 3 minuten, een tiendelige docu serie of een documentaire van een anderhalf uur. Het effect van deze contentvormen is hetzelfde: een trouwe achterban die niet alleen de wat begrijpt, maar ook de waarom van je merk.

Heb je een project, product, personeel of service waar je trots op bent en wilt delen met een doelgroep? Ieder verhaal is uniek en is het waard om verteld te worden. Wij hebben alles onder één dak om jouw documentaire tot een groot succes te maken. Van concept tot planning en van eindresultaat tot verspreiding. Wij zijn dé specialist voor jouw documentaire.

Welke soorten documentaires zijn er?

Er bestaan veel verschillende soorten documentaires met ieder zijn stijl en mogelijkheden. Om je een beter beeld te geven hebben wij ze hieronder voor je opgesomd.

 • Biografische documentaires: gaan over het leven van één of meerdere personen.
 • Historische documentaires: gaan over bijzondere gebeurtenissen zoals oorlogen, natuurrampen of het ontstaan van een bedrijf.
 • Reisdocumentaires: gaan over andere landen en het leven daar.
 • Propaganda: gaan over documentaires die in scène zijn gezet om het publiek iets te laten geloven wat misschien niet waar is.

Wij begrijpen het natuurlijk als je dit niet veel zegt en/of je wellicht niet zo goed weet welke documentaire bij jou past. Geen zorgen, onze professionals staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van een goede keuze die bij jou bedrijfsuitingen aansluit. Laten we eens vrijblijvend kennismaken en samen sparren.

Documentaire video laten maken

Je wilt natuurlijk wel zien of wij ook echt goede kennis in huis hebben. Dat snappen we zeker. Hieronder kun je een documentaire bekijken die wij voor een klant hebben gemaakt. Lijkt het je wat?

Plan van aanpak documentaire laten maken

Om je een goed beeld te geven hoe het proces van begin tot eind bij Sunny Side Up eruit ziet hebben wij een stappenplan gemaakt.

Stap 1: Concept & planning

Allereerst hebben we natuurlijk een kennismakingsgesprek waarbij jij Sunny Side Up en de mensen achter het bedrijf leert kennen en waarbij wij jouw organisatie leren kennen. Aan de hand van dit gesprek maken wij een eerste concept en een passende all-in-one prijs zonder verborgen kosten. Daarbij kijken we naar het doel van de documentaire en op welke kanalen het wordt ingezet. Voor welk concept en stijl kies jij? Ook maken we een planning zodat je precies ziet wie, wat en wanneer welke werkzaamheden doen uitvoeren. Zo komen we samen tot het beste eindresultaat. Teamwork makes the dream work!

Stap 2: Script

We beginnen natuurlijk met een script. Bij een documentaire zijn er altijd een aantal verschillende mensen aan het woord. We gaan kijken wie we aan het woord willen laten en wat ze willen vertellen. We kijken vervolgens of dat past binnen de rode lijn van het verhaal van de documentaire. Ten slot gaan we beelden (B-Roll) schieten om de informatieve laag te dekken.

Stap 3: De filmdag(en)

Camera’s in de tas, lenzen ingepakt, microfoons gecheckt, lichten aan en gaan! We beginnen meestal met de interviews zelf omdat deze de rode draad vormen van de documentaire. Wanneer de interviews goed verlopen zijn gaan we aan de slag om de B-Roll te schieten. Voor de B-roll hebben we allerlei leuke film tools tot onze beschikking om mooie en unieke beelden te schieten. Van 360 graden camera’s tot drones, bijna alles is mogelijk.

Stap 4: Postproductie

Ten slotte komen we aan bij de postproductie. We beginnen hier met het sorteren van het materiaal. Wat kunnen we wel en wat kunnen we niet gebruiken van interviewmateriaal? Welke B-roll past hier wel en welke past hier niet goed bij? Wanneer we alles gesorteerd hebben, gaan we aan de slag met de montage. Deze montage bepaald voor 90% hoe het eindresultaat er uit gaat zien. Wanneer het montageproces erop zit, gaan we het voorlopige resultaat met jullie delen. Jullie kunnen dan eenmalig vrijblijvend feedback geven. Wanneer het montage- en feedbackproces erop zit, gaan we aan de slag met color-grading, audio engineering en speciale effecten (indien van toepassing).

Wat is de doorlooptijd van een documentaire?

Vaak krijgen wij de vraag hoe snel we een documentaire kunnen opleveren. Dit hangt af van een aantal zaken:

 • Lengte van de documentaire
 • Complexiteit van de documentaire
 • Snelheid van communicatie

Bij een gemiddelde documentaire duurt het hele proces een aantal weken. Hoe sneller we echter kunnen schakelen, hoe sneller wij de video natuurlijk kunnen opleveren.

Voordelen van een documentaire laten maken

 • Geen tijdslimiet: in tegenstelling tot andere soorten video’s heeft een documentaire geen tijdslimiet. Hierdoor heb je alle tijd om je verhaal te vertellen en je doelgroep te inspireren.
 • Inspirerend en informerend: een documentaire focust zich op een verhaal of gebeurtenis. Dit zorgt ervoor dat de trouwere achterban niet alleen de wat begrijpt maar ook de waarom.
 • Beeld vs. tekst: ken je de uitdrukking: een beeld zegt meer dan 1000 woorden? Precies, daarom is een documentaire een goede keuze. Het wordt beter onthouden en wordt als prettiger ervaren.

Doing a documentary is about discovering, being open, learning, and following curiosity. ~ Spike Jonze

Wat kost het laten maken van een documentaire?

Wij snappen heel goed dat je met deze vraag zit maar het is een ontzettend moeilijke vraag om nu direct te beantwoorden. Na ons kennismakingsgesprek kunnen we hier een duidelijk antwoord op geven omdat we dan verschillende wensen en behoeften in kaart hebben kunnen brengen.

De kosten zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid arbeidsuren die in een documentaire gaan zitten. Dit is vervolgens afhankelijk van de complexiteit en de lengte van de documentaire.

Sunny Side Up: het bureau voor jouw nieuwste documentaire

Wij zijn niet zomaar een documentaire bedrijf. Nee wij zijn Sunny Side Up. Wij maken kick-ass content die werkt. Wij gaan verder dan een standaard video. Wij zijn creatievelingen die elk verhaal boeiend vinden en met de grootst mogelijke overtuigingskracht aan de buitenwereld willen vertellen. Wij gaan net dat stapje verder, want wij houden van ons werk. Iedere dag bezig zijn met de nieuwste technieken en de leukste klanten. Daar krijgen wij energie van. En dat is niet alles. Wij zijn een dochteronderneming van Pure Minds. Met het verspreiden van je nieuwste documentaire hebben wij dan ook geen moeite. Alles omtrent content en online marketing onder één dak. Hoe makkelijk wil je het hebben?

 • Wij zijn proactief en denken mee
 • Gratis advies en kennismakingsgesprek
 • Een vaste prijs zonder verrassingen
 • Alles onder één dak
 • Voor ieder budget de beste kwaliteit in beeld en geluid

Hebben we je aandacht?

Laten we samen kijken hoe we een onvergetelijke indruk kunnen maken op jouw klanten. Daag ons uit:

Veelgestelde vragen

Wat is een documentaire?

Een documentaire is een film gebaseerd op feiten. Het kan bijvoorbeeld gaan over een gebeurtenis uit de politiek, wetenschap, maatschappij of geschiedenis, natuur of van de persoonlijke belevingswereld van de documentairemaker. Het is informatief van aard en omschrijft echte gebeurtenissen.

Welke soorten documentaires zijn er?

Er zijn verschillende soorten documentaires. Denk aan:

 • Biografische documentaires
 • Historische documentaires
 • Reisdocumentaires
 • Propagandafilms

Wil je weten welke documentaire bij jouw organisatie past? Neem vrijblijvend contact op.

Waarom een documentaire?

Er zijn verschillende redenen waarom een documentaire laten maken een goed idee is. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat gebeurtenissen voorgoed vastliggen en nooit vergeten kunnen worden. Ook kun je mensen met een documentaire inlichten en helpen om iets beter te begrijpen, kun je ze overtuigen van een mening of kun je je passie voor een onderwerp overbrengen.

Wat kost een documentaire laten maken?

De kosten van het maken van een documentaire lopen sterk uiteen. Dit hangt af van de complexiteit en lengte van de documentaire . Wil je een kostenplaatje weten? Neem vrijblijvend contact met ons op en laten we kennismaken. Daarna sturen wij jou een vrijblijvende prijsopgave zonder verborgen kosten. Ook presenteren we een concept zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Wat is de gemiddelde doorlooptijd van een documentaire?

Dit hangt af van een aantal zaken:

 • Lengte van de documentaire
 • Complexiteit van de documentaire
 • Snelheid van communicatie

Bij een gemiddelde documentaire duurt het hele proces een aantal weken. Hoe sneller er wordt geschakeld, des te sneller de documentaire kan worden opgeleverd.

Waarom kiezen voor Sunny Side Up?

Sunny Side Up weet wat werkt. Via ons online marketing bureau Pure Minds hebben we geleerd dat goede content dé factor is die voor online succes zorgt. Sinds 2012 helpen we onze klanten al met het opzetten van online campagnes die perfect aansluiten bij hun doelgroep en het gekozen medium. Wij zorgen voor de perfecte combinatie van beeld en geluid.